Hlavní obsah

Paralyzovaná Francie. Co víme o žhářských útocích na železnici

Foto: Profimedia.cz

Četníci na pařížském nádraží Gare du Nord

„Tato operace byla připravena a koordinovaná tak, že byly zaměřeny klíčové body. To ukazuje znalost sítě,“ pravil premiér Gabriel Attal. Tři vysokorychlostní železniční tratě ve Francii ochromili v pátek časně ráno žháři.

Článek

Co přesně se stalo?

Žhářské útoky na několika vysokorychlostních tratích. Útočníci udeřili v Croisilles, čímž byl zablokován severní směr, v Courtalainu v atlantickém směru a také v Pagny-sur-Moselle, odkud se řídí provoz na východě země.

Zabránit sabotáži se podařilo ve Vergigny, kudy míří vlaky TGV jihovýchodním směrem. Domnělé žháře tam zhruba hodinu po čtvrteční půlnoci vyrušili železničáři.

Televize BFM TV s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že v Marseille bylo v květnu nalezeno zápalné zařízení na lince LGV, a to v době, kdy byla ve městě olympijská pochodeň.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa míst, kde došlo k sabotážím.

Jak útoky probíhaly?

Zatím toho není veřejně moc známo. Ředitel železniční společnosti SNCF Jean-Pierre Farandou kolem pátečního poledne uvedl, že útočníci založili oheň v tunelech, kudy vedou optická vlákna, jež strojvedoucím poskytují informace o bezpečnosti na tratích.

„Existuje obrovské množství svazků kabelů. Musíme je opravovat jeden po druhém. Je to manuální práce vyžadující stovky lidí,“ citovala ho agentura AFP. Podle BBC se útočníci zaměřili i na signalizační skříně.

Pařížská prokuratura už v souvislosti s útoky zahájila vyšetřování. Ministr dopravy Patrice Vergriete uvedl, že úřady našly řadu zápalných zařízení.

Koho všeho se sabotáže dotkly?

Odhady dopravce hovoří o zhruba 800 tisících lidí, z toho čtvrt milionu v regionu Île-de-France. K útoku došlo pár hodin před slavnostním zahájením olympijských her, které od pátku hostí Paříž. Řada Francouzů i v souvislosti s tím byla na cestě z hlavního města.

„Některé vlaky na klasických tratích odkláníme, ale velký počet jich budeme muset zrušit,“ sdělila už ráno SNCF. Sabotáže například ovlivnily notnou část spojů mezi Paříží a Londýnem.

Omezení se dotklo i dvou ze čtyř „olympijských“ vlaků, jimiž měli do francouzské metropole přicestovat sportovci. Starostka Paříže Anna Hidalgová nicméně ujistila, že večerní zahájení her sabotáže nijak neovlivní.

K normálu by se podle odhadů mohl provoz vrátit v pondělí.

Kdo za útoky mohl stát?

To zatím není známo. Premiér v demisi Gabriel Attal na závěr krizového jednání na ministerstvu dopravy nabádal k opatrnosti, co se týče totožnosti pachatelů. „Vyšetřování teprve začíná,“ řekl kanálu LCI. „Co víme, je, že tato operace byla připravena a koordinovaná a že byly zaměřeny klíčové body, což ukazuje znalost sítě,“ dodal.

Server BBC k tomu poznamenal, že Francie nemá nouzi o ty, kteří nesouhlasí s politikou vlády. V posledních deseti letech byla země několikrát terčem velkých útoků, páteční žhářství ale úřady označují jako sabotáž, nikoliv terorismus. Nikdo nezemřel, islamisté tak nejsou na předních místech seznamu podezřelých.

Média připomněla i dubnové výroky prezidenta Emmanuela Macrona, který řekl, že nepochybuje o tom, že se olympijské hry „nějakým způsobem“ pokusí narušit Rusko. Aktuálně ale nikdo tímto směrem neukázal.

Jaké jsou reakce?

Šéf SNCF mluvil o „předem promyšleném, vypočítaném, koordinovaném“ útoku, který si vyžádá značné opravy.

V obdobném duchu hovoří i přední francouzští politici. Ministr dopravy Patrice Vergriete v rozhovoru pro TF1 řekl, že před „činy zlé vůle“ nepřišlo žádné varování, ale nyní jsou „v zásadě připraveni“ na případné další útoky.

Ministr vnitra v demisi Gerald Darmanin řekl, že podle jeho názoru je to především „francouzský lid, kdo je o tomto svátečním víkendu trestán těmito jasně koordinovanými sabotážemi“. Ujistil, že „to nemá žádný přímý dopad na organizaci olympijských her“. „Vynaložili jsme mnoho prostředků na to, abychom zjistili, kdo to udělal,“ dodal.

„Jsou to hry pro sportovce, kteří o nich léta snili a kteří bojují o svatý grál v podobě umístění na stupních vítězů, a my jim to budeme sabotovat,“ řekla televizi BFM TV ministryně sportu Amélie Oudéaová-Casteraová. Poukázala na to, že olympiádu několik set tisíc Francouzů připravovalo téměř deset let.

S přispěním Sáry Sverenyakové.

Doporučované