Hlavní obsah

Panama začíná vracet migranty, bojí se dalšího přílivu uprchlíků z Venezuely

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Spojené státy poskytnou Panamě na repatriační lety šest milionů dolarů. Washington chce tímto způsobem zabránit nelegální migraci na území USA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úterý začínají repatriační lety migrantů z Panamy financované Spojenými státy, informuje BBC. Panamský prezident José Raúl Mulino, který složil přísahu před necelými dvěma měsíci, dále slíbil uzavření nebezpečného úseku džungle, přes který uprchlíci do země proudí.

Na základě dohody, kterou společně podepsali panamský ministr zahraničí a americký ministr pro vnitřní bezpečnost, se Spojené státy zavázaly poskytnout Panamě částku šest milionů dolarů (asi 136 milionů Kč) na vybavení a logistiku odsunů migrantů. Bidenova administrativa uvedla, že peníze pomohou ke snížení nelegální migrace do USA.

Panamský prezident Mulino označil situaci za „smutnou“. „Většina jich je z Venezuely, jsou tam rozdělené rodiny a malé děti, jejichž rodiče při přechodu zemřeli,“ řekl. Dodal, že letouny uprchlíky dopraví do Kolumbie, ze které lidé do Panamy vstoupili. Zda Kolumbie plánuje vracet migranty zpět do jejich vlasti, zatím není jisté.

Nebezpečným úsekem džungle, který panamský prezident slíbil uzavřít, je Darién Gap. Území se rozprostírá mezi Kolumbií a Panamou a většina migrantů přichází právě tudy. Podle odhadů podniklo v roce 2023 nebezpečnou cestu 520 000 lidí. Mnozí z nich museli zaplatit gangům, které v džungli uprchlíky unáší.

Podle panamských vládních činitelů tvoří největší podíl migrantů putujících přes Darién Gap Venezuelané. Do země tudy často přicházejí také Kolumbijci, Ekvádorci a Haiťané. Panama se obává, že počet uprchlíků se v následujících měsících ještě zvýší kvůli sporným volebním výsledkům ve Venezuele. Předvolební průzkumy totiž naznačovaly, že velký počet Venezuelanů plánuje zemi opustit, pokud se Nicolás Maduro stane prezidentem.

Související témata:

Doporučované