Hlavní obsah

Palestinci viní Izrael z masakru ve škole. Co o útoku víme?

Foto: Profimedia.cz

Snímek truchlícího muže přímo z budovy zasažené školy v Pásmu Gazy.

aktualizováno •

Izrael čelí obvinění ze zabití víc jak stovky civilistů v budově školy na severu Pásma Gazy. Palestinská strana tvrdí, že útok nepřežilo přes sto lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinci viní Izrael z masakru civilistů ve škole Al-Tabi’in ve městě Gaza. I izraelská armáda uvedla, že zasáhla školní budovu. Mělo v ní být ale velitelství Hamásu. K incidentu došlo v sobotu brzy ráno a okolnosti zůstávají nejasné.

Z čeho Palestinci obviňují Izrael?

Palestinské agentury s odkazem na tamní úřady od sobotního rána hlásí, že po izraelském útoku na budovu školy zemřelo mnoho lidí včetně žen a dětí. Různé zdroje přitom uvádí různé počty mrtvých. Zatím se objevují bilance od 40 až do víc jak 100 mrtvých.

Podle palestinských úřadů škola sloužila jako úkryt pro vysídlené lidi z přilehlé čtvrti. K útoku mělo podle nich dojít ve chvíli, kdy se ve škole sešlo ke společné modlitbě asi 250 lidí.

Palestinské zdravotní a obzvlášť bezpečnostní a pořádkové úřady jsou napojené na Hamás, který je i přes dlouhé boje přímo v této lokalitě stále aktivní.

Co tvrdí izraelská armáda?

Izraelská armáda potvrdila, že v sobotu v noci skutečně zasáhla budovu školy. Přestože výslovně nevyloučila, že na místě zemřeli civilisté, nařčení z masakru se brání.

Armáda sdělila americké CNN, že šlo o „přesný zásah teroristů z Hamásu“, kteří měli v budově školy velitelství. Teroristé se tam měli ukrývat a plánovat útoky na izraelské vojáky a židovský stát.

Před útokem měla izraelská strana údajně provést „řadu kroků ke snížení rizika civilních obětí, včetně použití přesné munice, vzdušného průzkumu a zpravodajských informací“. Zabito bylo podle armády asi 20 bojovníků Hamásu nebo Islámského džihádu včetně vysoce postavených velitelů. Počty mrtvých civilistů podle izraelské armády „neodpovídají jejím vlastním zpravodajským informacím, typu použité munice ani přesnosti útoku“.

Co říkají důkazy?

Zatím neexistují žádné ověřené informace, ze kterých by bylo jasné, co přesně se stalo. Podle obrazového materiálu od věrohodných agentur je ale jisté přinejmenším to, že na místě zemřeli lidé.

Západní média uvádí, že školy v Pásmu Gazy jsou jako úkryt pro civilisty používány běžně. Konkrétně o Al-Tabi’in ale žádné ověřené informace nejsou.

Z místa už přišly první fotografie od zahraničních agentur. Například fotky AFP a AP ukazují mrtvoly zabalené v přikrývkách a poničený interiér budovy. Série snímků od turecké státní agentury Anadolu ukazují i desítky zkrvavených těl včetně dětských. Stupeň poškození budovy z těchto snímků nelze posoudit.

Na sociálních sítích se od rána šíří také mnoho videí, která mají být z místa útoku. Jsou na nich vidět hromady mrtvol včetně dětí. Část z nich pochází z vnitřku budovy a je pořízená ještě před rozedněním. Druhá část už ukazuje mrtvoly zabalené do přikrývek venku po rozbřesku. Na první pohled videa vypadají věrohodně, ale Seznam Zprávy a zatím ani žádné jiné věrohodné médium či experti na zpravodajství z otevřených zdrojů je nedokázali ověřit. Jinými slovy není jasné, jestli pochází z daného místa, byly pořízeny v daný čas a jestli jsou pravé.

„Videa z místa ukazují části těl roztroušené po podlaze, přikrytá mrtvá těla na podlaze a další těla vynášená ven z budovy. Na podlaze jsou vidět i prázdné plechovky od jídla v kalužích krve, ohořelé matrace a dětské hračky. Na dalším videu je víc jak tucet těl vyskládaných na zemi. Není ale jasné, jestli všechna videa pochází ze školního komplexu ve městě Gaza,“ napsala k tomu v sobotu odpoledne agentura Reuters.

Izrael žádné důkazy o aktivitě Hamásu nebo preciznosti útoku zatím neukázal.

Došlo k podobným útokům v minulosti?

Jde už o pátou Izraelem zasaženou školu od minulé neděle. I při těch minulých útocích byly palestinskými úřady hlášeny desítky civilních obětí, zatímco izraelská armáda tvrdí, že útočila na Hamás.

Například před měsícem, kdy byla v Gaze za podobných okolností zasažena škola OSN nedaleko uprchlického tábora Nuseirat, se reportérům agentury AP podařilo přímo na místě ověřit, že mezi oběťmi byly nejméně tři ženy a devět dětí. Izraelská armáda přitom tvrdila, že si žádných civilních obětí není vědoma.

Doporučované