Hlavní obsah

Otvírák, nebo falus? Barcelona zvažuje zákaz „nevkusných suvenýrů“

Foto: Elena Chevalier, Shutterstock.com

„Devalvují nejnavštěvovanější ulice v Barceloně,“ řekl o obchodech se suvenýry radní Jordi Coronas. Ilustrační foto.

Od falických otvíráků na lahve po značkové skleničky na panáky –⁠⁠⁠ najít nevkusné suvenýry není na turistických místech nikdy obtížné. Barcelona chce kýčovité suvenýry regulovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rada města Barcelony zvažuje zákaz vystavování a prodeje suvenýrů, které jsou urážlivé nebo nevkusné. To by se týkalo i výrobků, které obsahují homofobní nebo sexistický obsah. Informoval o tom server Euronews.

Radní Jordi Coronas kritizoval nevkus suvenýrů vystavených v ulicích Ciutat Vella, nejstarší čtvrti Barcelony. Patří mezi ně „penisy se značkou Barcelona a trička se sexistickými, homofobními nebo prostě nevkusnými nápisy“.

„Devalvují nejnavštěvovanější ulice v Barceloně. Je to ošuntělý nepořádek, který degraduje image Barcelony jako turistické destinace,“ řekl. Začátkem tohoto týdne Coronas spolu s dalšími radními předložil svůj návrh na regulaci suvenýrů.

Ekonomická komise městské rady návrh od nezávislé strany Essquerry schválila a umožnila jim zabývat se zákazem „urážlivých“ suvenýrů. Návrh přichází pouhý týden před zahájením oslav Pride ve městě.

Iniciativu podporuje i náměstek barcelonského starosty pro ekonomiku Jordi Valls. Slíbil, že vedení města možnosti, jak omezit vystavování a prodej nevkusných suvenýrů, prozkoumá.

Upozornil však, že konkrétní pravidla bude obtížné zavést, protože současné předpisy nemohou stanovit žádná regulační kritéria týkající se obsahu nebo estetické kvality suvenýrů. „Je obtížné to standardizovat, protože to, co je považováno za nevkusné, je otázkou velmi vysoké subjektivity,“ řekl.

Související témata:

Doporučované