Hlavní obsah

OSN zahájila v Gaze dodávku vakcín proti dětské obrně

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Gaza. Ilustrační snímek.

V Pásmu Gazy začala hlavní fáze očkovací kampaně proti dětské obrně. Má být naočkováno na 640 000 dětí, mají platit dočasné přestávky v bojích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Agentury OSN a zdravotníci v pásmu Gazy zahájili ambiciózní kampaň, která má za cíl zaočkovat 640 000 dětí proti dětské obrně, informuje BBC.

Proces očkování se spoléhá na řadu dočasných přestávek v bojích mezi izraelskými silami a bojovníky Hamásu, přičemž první přestávka má začít v neděli.

Podle WHO se musí v krátké době očkovat alespoň 90 % dětí mladších 10 let, aby očkování bylo účinné. V Gaze se objevil první potvrzený případ dětské obrny po dvaceti pěti letech. Podle odborníka OSN je pravděpodobné, že se nakazí větší množství dětí, a pokud se s virem nebude bojovat, mohlo by dojít k rozsáhlejší regionální epidemii. Situaci navíc komplikují velmi složité hygienické podmínky.

Očkovací kampaň pod vedením Světové zdravotnické organizace (WHO), Dětského fondu OSN (UNICEF) a dalších organizací se bude ve dnech 1. až 3. září soustředit na centrální oblast Gazy, ve dnech 4. až 6. září na jižní Gazu a od 7. do 9. září na severní část tohoto úzkého pobřežního pásu, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců.

Přibližně 1,3 milionu dávek vakcíny nedávno přivezl Unicef přes kontrolní stanoviště Kerem Šalom. Brzy má být do Gazy dodána další zásilka 400 000 dávek.

Doporučované