Hlavní obsah

Po Maďarech řeší krizi s ropou i Slováci, hrozí prudký růst cen

Foto: Shutterstock.com

Pokud Maďarsko rychle nevyřeší výpadek ropy od Lukoilu, mohla by cena paliv raketově vyrůst.

aktualizováno •

Česko se od ruské invaze snaží zbavit závislosti na ruské ropě, Maďarsko šlo opačnou cestou. Uzavřelo s Moskvou nové kontrakty. Nyní hrozí Orbánovu režimu prudký růst cen i blackouty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maďarsko stojí na prahu energetické krize. Země se může už během pár týdnů dočkat razantního zvýšení cen paliv a výpadků elektřiny, informoval bruselský server Politico. Důvodem je částečný zákaz převozu ruské ropy přes ukrajinské území. Ukrajinská vláda totiž v červnu začala uplatňovat sankce na ruský státní koncern Lukoil, na jehož dovozech ropy je Maďarsko závislé.

V sobotu večer navíc agentury vydaly avízo, že „kvůli problémům s dodávkami ruské ropy“ už zavolal ukrajinskému premiérovi rovněž slovenský předseda vlády Robert Fico. „Slovensko a Maďarsko nedostávají ropu od Lukoilu postiženého sankcemi,“ uvedla ČTK.

Podle Fica bratislavská rafinerie Slovnaft, patřící maďarské skupině MOL, bude dostávat o 40 procent méně ropy, než potřebuje. Slovenský premiér varoval, že by problém mohl vést k odvetnému zastavení dodávek nafty ze Slovenska na Ukrajinu. Sankce jsou podle Fica nesmyslné a nepoškozují Rusko, ale hlavně některé členské státy Evropské unie. „Slovensko nemíní být rukojmím ukrajinsko-ruských vztahů,“ uvedl.

Maďarští představitelé již předtím veřejně přiznali, že se obávají o energetickou bezpečnost země. Nejnovější hrozba se odehrává na pozadí politického sporu, který mezi Maďarskem, Evropskou unií a Ukrajinou vyvolalo několik posledních aktivit premiéra Viktora Orbána. Především jeho návštěva u ruského vládce Vladimira Putina.

Ruská ropa proudila do Maďarska až dosud jižní větví ropovodu Družba - tisíce tun ropy končily ve státem kontrolované rafinerii firmy MOL na okraji Budapešti. Rusko přitom zajišťuje Maďarsku 70 procent jeho spotřeby ropy, polovina z toho pak připadá právě na dovozy od Lukoilu.

Největší nákupčí ruských energií v EU

Po ruské invazi na Ukrajinu sice Evropská unie potrestala Rusko zákazem vývozu ropy, střední Evropa, respektive Maďarsko, Slovensko a Česká republika si ale vymohly výjimku, aby dostaly čas na nahrazení ruských energií jinými zdroji. Zatímco Česká republika se od zákazu snaží snížit závislost na ruské energii, Maďarsko na ni naopak vsadilo a uzavřelo nové smlouvy s Ruskem. Nyní je režim Viktora Orbána největším energetickým zákazníkem Moskvy v EU, jen v lednu letošního roku nakoupil podle serveru Voice of America ropu a plyn v hodnotě 343 milionů dolarů.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó v pátek projevil obavy o energetickou bezpečnost země a odsoudil Kyjev za krok proti Lukoilu. S ukrajinskými úřady podle jeho slov Maďaři jednali, ale výsledek se nedostavil.

Z „politického rozhodnutí“ pak ve stejný den obvinil Ukrajinu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Situace zemí, které stále nakupují ruskou ropu, je podle něho „kritická“.

Česko odsoudilo první osobu za porušování sankcí

Teplický podnikatel ruského původu se stal první osobou v Česku odsouzenou za porušování sankcí vůči Putinovu režimu:

„Čekali jsme více než dva roky než Evropská unie a G7 (skupina sedmi nejvyspělejších států světa, pozn. red.) zavede reálné sankce na ruskou ropu,“ vysvětlila rozhodnutí ukrajinské vlády poslankyně Inna Sovsunová, členka energetického výboru parlamentu. Vzhledem k tomu, že Moskva loni získala z vývozu ropy 180 miliard dolarů, je podle ní „absurdní dovolit jim vydělávat tyto peníze přepravou ropy přes ukrajinské území, pokud jsou peníze poté používány k zabíjení Ukrajinců“.

Sovsunová ale také naznačila druhý důvod zákazu převozu ropy - donutit maďarskou vládu, aby přestala se svým odporem vůči dodávkám zbraní Ukrajině a ukrajinskému vstupu do EU.

Sankce na další prodejce ropy se už chystají

Sankce uplatňuje Ukrajina zatím jen vůči Lukoilu, další ruské koncerny, jako je Tatněfť a Rosněfť, i nadále ruskou ropu přes Ukrajinu dovážejí. I to se ale může změnit. Sankce se už chystají i proti dalším společnostem obchodujícím s ruskou ropou, řekla serveru Politico Olena Lapenková, ukrajinská expertka na energetickou bezpečnost z think tanku DiXi Group.

Otázky a odpovědi k ropovodu Družba:

Budapešti se tak krátí čas, musí jednat velmi rychle. Variantou je podle analytičky Ilony Gizińské dohodnout větší dovozy od Rosněfti, případně odebírat přes moře více ropy z Chorvatska. Jinou variantou je dovoz po moři z chorvatského přístavu Omišalj.

Zákaz převozu ruské ropy přes Ukrajinu přichází v čase zvýšeného napětí mezi Kyjevem a Budapeští. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval tento týden maďarského premiéra Orbána za jeho „mírovou misi“ do Ruska, kde se jako šéf rotujícího předsednictví EU sešel s diktátorem Vladimirem Putinem. Evropská unie se od jeho jednání distancovala a Evropská komise se rozhodla bojkotovat akce maďarského předsednictví. Orbánovy cesty do Moskvy a Pekingu jsou považovány za urážku politické jednoty bloku, píše server Euronews.

Doporučované