Hlavní obsah

Orbán pokračuje v „mírové misi“, setkal se s Trumpem

Foto: X účet @PM_ViktorOrban

Orbána s Trumpem spojuje vzájemný obdiv, setkávají se opakovaně.

Politici se setkali ve čtvrtek večer po summitu NATO. Orbán v posledních dnech navštívil také Rusko a Čínu.

Článek

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán se po skončení summitu NATO ve Washingtonu ve čtvrtek večer na Floridě setkal s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Informují o tom agentury AFP a AP, podle níž to nejspíš prohloubí frustraci západních spojenců z podobných cest Orbána, který v posledních dnech zamířil také do Ruska a Číny.

Maďarský premiér o svých cestách mluví jako o mírové misi. Stejně na síti X označil i své setkání s Trumpem, po němž zveřejnil společnou fotografii, na níž mají oba politici vztyčený palec.

Jak podotýká AFP, oba politiky spojuje vzájemný obdiv a opakovaně se setkávají. Orbán za Trumpem do jeho floridského sídla zamířil například letos v březnu, za což ho kritizoval americký prezident Joe Biden, který prohlásil, že šéf maďarské vlády chce nastolit diktaturu.

AFP také uvedla, že na summitu NATO Orbán, který téměř nemluvil s tiskem, působil izolovaně a byl terčem kritiky řady evropských lídrů, kteří odsoudili jeho cestu do Moskvy. Český prezident Petr Pavel zase poznamenal, že Maďarsko bylo jedinou zemí, která se na summitu nezavázala k další podpoře Ukrajiny, proti níž Rusko už téměř dva a půl roku vede válku.

Doporučované