Hlavní obsah

Opičí neštovice se v Africe šíří, dodávky vakcín váznou

Foto: Arif biswas, Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

V úterý byl v celé Africe vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví, dodávky vakcín však váznou na nedostatečné nabídce či omezených financích.

Článek

Vakcíny proti opičím neštovicím (mpox), které se masivně šíří v Kongu a sousedních zemích, se k pacientům zřejmě ještě měsíce nedostanou. Světová zdravotnická organizace (WHO) zvažuje, že po vzoru afrického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyhlásí mimořádnou zdravotnickou pohotovost.

CDC v úterý schválilo nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu, připomíná agentura Reuters. Ačkoliv experti doufali, že se tím proces pro získání prostředků pro boj s epidemií urychlí, v cestě zůstává mnoho překážek. Problémem je například omezená nabídka vakcín, možnosti jejich financování a také další nemoci, se kterými Afrika bojuje.

„Pokud velká prohlášení zůstanou jen slovy, k žádným podstatným změnám nedojde,“ komentoval situaci Emmanuel Nakoune, expert na mpox z Institutu Pasteur de Bangui ve Středoafrické republice. „Je důležité vyhlásit stav nouze, protože nemoc se šíří,“ apeloval vedoucí Národního úřadu pro biomedicínský výzkum (INRB) v Kongu Jean-Jacques Muyembe-Tamfum.

Podle zdrojů, které očkování v Kongu plánují, bude v krátkodobém horizontu k dispozici pouze 65 000 dávek vakcín. Toto malé množství se však do země dostane nejdříve v říjnu. Africká unie přitom na očkování uvolnila 10,4 milionu dolarů a uvádí, že existuje jasný plán, jak do konce roku zajistit tři miliony dávek.

Podle dat Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí bylo letos v Africe zaznamenáno více než 15 000 nakažených, celkem 461 lidí pak na nákazu mpox zemřelo. Nová odnož viru se začala šířit v uprchlických táborech na východě Konga, následně pronikla do Ugandy, Burundi, Rwandy a Keni.

Doporučované