Hlavní obsah

Ohrožení „metlou antisemitismu“. Francie řeší znásilnění 12leté židovky

Foto: EricBery, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Ve Francii bylo v prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenáno „366 antisemitských incidentů“, což je v meziročním srovnání nárůst o 300 %.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky lidí se ve středu sešly před pařížskou radnicí, aby odsoudily vzestup antisemitismu ve Francii.

Do ulic lidé vyšli kvůli znásilnění 12leté židovské dívky na předměstí Courbevoie na severozápadním okraji Paříže.

Případ vyvolal i ostré politické reakce. Například prezident Emmanuel Macron se nechal slyšet, že Francii ohrožuje „metla antisemitismu“.

Případ se odehrál minulou sobotu. Podle serveru CNews dívka policii řekla, že procházela parkem, když k ní přistoupili tři její vrstevníci, z nichž jednoho znala. Odvlekli ji na odlehlé místo a začali na ni křičet antisemitské nadávky. Dva ji poté znásilnili, třetí čin natáčel.

Deník Ouest-France s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj napsal, že mladíci měli dívku zbít a následně přinutit k sexu. Policie trojici v pondělí zadržela, přičemž následně dva 13leté vzala do vazby kvůli znásilnění, antisemitským urážkám a násilí a vyhrožování smrtí.

Dotyční se podle serveru přiznali s tím, že „jednali z pomsty“. Přitěžující okolností jim je, že jednali na základě příslušnosti oběti k určitému náboženství.

„Hrůza už nemá hranice“

Případem se ve středu zabývala Rada ministrů. Prezident Macron na ní požádal ministryni školství Nicole Belloubetovou, aby zajistila, že během několika příštích dnů školy povedou s žáky dialog o tématech rasismu a nenávisti k Židům.

„Hrůza už nemá hranice. Znásilnění, antisemitismus: Každá část tohoto zločinu je odporná,“ napsala později Belloubetová na sociální síť X.

Premiér Gabriel Attal na tiskové konferenci, kde představoval volební program Macronova hnutí Obnova, označil útok za „naprosto opovrženíhodný“. „Bohužel, od 7. října je antisemitismus v naší zemi opět na vzestupu,“ řekl stanici TF1.

Attal už 6. května na základě zprávy Rady židovských institucí ve Francii (CRIF) informoval, že ve Francii bylo v prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenáno „366 antisemitských incidentů“, což je v meziročním srovnání nárůst o 300 %.

CRIF ve své lednové zprávě uvedl, že antisemitských útoků přibylo po říjnovém brutálním útoku teroristů z Hamásu na Izrael. „Během tří měsíců po útoku (Hamásu) se počet antisemitských činů vyrovnal počtu za předchozí tři roky dohromady,“ napsala organizace.

Doporučované