Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Celý plat za nájem garsonky. Mladí Španělé mají práci a bydlení za luxus

Foto: Yana Demenko, Shutterstock.com

Nejpalčivější je situace v hlavním městě Madridu a regionální metropoli Barceloně. Ilustrační foto.

Z průzkumů vyplývá, že Španělé opouštějí rodný dům o čtyři roky později než je průměrně zvykem napříč Evropou. Měsíční nájem 1200 euro za garsonku se často shoduje s platem mladých.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože je Joelu Howellsovi 34 let, od rodičů se definitivně odstěhoval teprve před pár týdny.

„Pořád dokola jsem se vracel do domu, kde jsem vyrůstal. Nejvíc, čeho jsem dosud v Barceloně dosáhl, je, že jsem sdílel byt s cizími lidmi,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy muž, který se v katalánské metropoli živí jako fotograf.

Po letech úporných snah se mu letos konečně podařilo osamostatnit a sestěhoval se se svou přítelkyní. „Najít pro nás byt v Barceloně bylo téměř nemožné,“ říká s odkazem na rostoucí ceny bydlení v turisticky oblíbeném městě.

Jeho příběh možná působí z českého pohledu poněkud výstředně, ve Španělsku ale nikoho nepřekvapí. Je zde totiž běžné, že mladí lidé se stěhují od rodičů až po třicítce.

Institut Elcano nedávno upozornil, že u rodičů žije více než 80 % Španělů ve věku mezi 16 a 29 lety. Rodný dům opouštějí v průměru ve 30,3 roku – zhruba o čtyři roky později, než je běžné napříč evropskými zeměmi. Podobně jsou na tom i Italové, kteří zůstávají u rodičů v průměru do 30 let.

O situaci v Itálii jsme psali zde:

Italská populace, která je už teď druhou nejstarší na světě, dál stárne a demografická krize v zemi se navzdory přílivu lidí ze zahraničí zhoršuje. Za klesající porodnost podle odborníků může z velké části ekonomická situace v zemi.

Velká část mladých Italů tvrdí, že za současných okolností si dítě jednoduše nemohou dovolit. Pro většinu z nich je „fikcí“ už jenom to, postavit se na vlastní nohy. Jak upozornil deník The Guardian, zarážejících 70,5 % Italů ve věku mezi 18 a 34 lety stále žije u rodičů.

Ačkoliv jsou Španělé podle socioložky Marty Seizové z madridské Universidad Nacional de Educación a Distancia tradičně velmi rodinně orientovaní a mezigenerační vazby byly vždy poměrně silné, hlavní důvody, proč mládež zůstává do pozdního věku u rodičů, jsou převážně ekonomického rázu.

Podotýká, že jak vyplývá z průzkumů, většina mladých by se ráda sestěhovala se svými partnery okolo 23 a 24 let věku, okolnosti jim to ale nedovolují.

Cestu k osamostatnění jim komplikuje několik vzájemně provázaných problémů – nedostatek dostupného bydlení, nezaměstnanost, potažmo špatně placená práce a nestabilita pracovních podmínek.

Bydlení jako nedostupné zboží

„Od finanční krize v roce 2008 se pro nás bydlení a práce staly spíše luxusem než právem,“ říká pro Seznam Zprávy šestadvacetiletý Jaime Mas, který sdílí byt s rodiči a o několik let mladší sestrou.

Měl štěstí, že se mu hned po ukončení vysokoškolského studia podařilo získat dobře placenou práci v nadnárodní technologické firmě. Teď pracuje jako výzkumný pracovník na Univerzitě Carlose III. v Madridu, na vlastní bydlení ale stejně pomýšlet nemůže.

„Můj plat činí 1200 eur čistého měsíčně. I v malém městě kousek od Madridu, kde s rodiči žiji, vás garsonka vyjde na 1000 až 1200 eur. Je tedy pochopitelné, že s platem, který mám, je pro mě nemožné se osamostatnit,“ popisuje.

Jak se žije mladým Čechům

Ani ne dvě procenta. Tolik mladých v Česku trpělo v roce 2023 závažnou materiální a sociální deprivací. Vyplývá to z aktuálních dat Eurostatu. Ta navíc ukazují, že poprvé je podíl deprivovaných vyšší u mužů než u žen.

I přes drobný nárůst tak Česko patří mezi země, kde jsou lidé ve věku 15 až 29 před deprivací relativně v bezpečí. Z 31 států jsme skončili na sedmém místě, průměr Unie je 6,1 procenta.

Jak upozorňuje socioložka Seizová, pro mladé Španěly, zejména pak ty, kteří nemají stabilní práci a nevydělávají dost peněz, neexistuje mnoho cenově dostupných možností pronájmu.

Ceny bydlení rostou v zemi mnohem rychleji než mzdy. Vůbec nejpalčivější je přitom situace v hlavním městě Madridu a regionální metropoli Barceloně, kde se koncentruje většina pracovních pozic.

Z nedávného šetření nadace BBVA vyplývá, že si mladí Španělé měsíčně přijdou v průměru na 1005 eur, což je o 35 % méně než průměr napříč celou populací. Průměrný nájem přitom dosahuje zhruba 93,6 % jejich mzdy a v součtu s výdaji, jako je elektřina, je dokonce mírně převyšuje. Nemluvě o tom, že do rovnice nejsou započítány náklady na jídlo a další nezbytné věci.

Podle BBVA žije každý pátý Španěl pod 30 let v chudobě nebo mu hrozí riziko sociálního vyloučení. Nutno zmínit, že statistika se týká pouze lidí, kteří mají práci, nikoliv nezaměstnaných.

Dvacet českých let na Erasmu

Na měsíce opustit domov, studovat, najít si přátele, poznávat kultury, randit. A někdy i tvrdě narazit. Více než 20 let mohou díky jednomu z nejúspěšnějších projektů EU jezdit čeští studenti na zahraniční výměny.

Podle již zmíněného institutu Elcano mají mladí Španělé dvě možnosti – buď si za finanční pomoci rodičů pronajmou pokoj ve sdíleném bytě, nebo zůstanou bydlet doma.

„Spousta mladých lidí i poté, co začnou pracovat, bydlí nadále u rodičů, dokud si nenašetří dostatek peněz ke koupi bytu,“ vysvětluje Seizová s tím, že ve Španělsku je mnohem běžnější vlastnit než bydlet v pronájmu.

Bez kompromisu to nejde

Sdílení domácnosti s rodiči s sebou nese jisté kompromisy – mladí například musí slevit ze své nezávislosti.

„Moje rodina je v pohodě, je ale smutné, že si nemůžete pořídit vlastní bydlení a ve svých 28 letech musíte rodičům vysvětlovat, kam jdete, aby o vás neměli strach,“ popisuje pro Seznam Zprávy Natalia Melitónová. Od rodičů se odstěhovala před pár měsíci, přestože to chtěla udělat už dávno.

Extremadura, kde Natalia s rodiči žila, je jedním z nejchudších španělských regionů, a jak popisuje, práce je zde žalostně málo. Musela kvůli ní (stejně jako spousta dalších mladých lidí) přesídlit do většího města, což pro ni bylo velice složité a nákladné.

Nakonec uspěla a našla si práci v Barceloně. I tady ale musela jít bydlet do sdíleného bytu. „Kdybych tak neučinila, celý můj plat by padl na nájem a další výdaje. Nemohla bych chodit ven s kamarády, jezdit na výlety. Díky tomu, že sdílím výdaje, můžu podnikat více věcí, cestovat a žít spokojenější život,“ vysvětluje.

Více než třetina mladých Italů chce zemi opustit

Více než třetina dnešních italských teenagerů plánuje v pozdějším věku svou vlast opustit. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů italského statistického úřadu Istat, podle nějž mají mladí lidé v Itálii obavy z budoucnosti. Celkový počet obyvatel Itálie klesl na 59 milionů.

Boj o místo na pracovním trhu

Osamostatnění je podle Natalie komplikované z několika důvodů. „Pracovních pozic je málo, jsou navíc špatně placené a nabízené pracovní smlouvy poskytují jen malou stabilitu, jelikož mají většinou krátkou trvanlivost,“ vyjmenovává.

Španělský Národní statistický institut v dubnu oznámil, že nezaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla na 12,29 % v porovnání s 11,80 % před rokem. Ačkoliv se tato hodnota stále blíží nejnižším číslům ve španělské historii, nadále převyšuje ostatní země eurozóny.

Z dat také vyplývá, že se nezaměstnanost silně dotýká právě mladé generace. Poměr lidí ve věku do 25 let, kteří jsou bez práce, dosahuje zhruba 27,4 %, což je nejvíce v celé Evropské unii.

Socioložka Seizová podotýká, že zásadní problém tkví v tom, že vláda mladým v nelehké pozici neposkytuje institucionální podporu.

Jak se žije mladým Ukrajincům

Ksenia, Artem a Ljudmyla popsali, jak ruská invaze změnila jejich sociální život. Zatímco dříve navštěvovali noční kluby, teď s přáteli tráví čas hlavně doma. Setkávají se i v kinech a galeriích, kam chodí za ukrajinskou kulturou.

Roli hraje i „překvalifikace“. Z průzkumů vyplývá, že mladí Španělé mají obecně mnohem vyšší vzdělání než generace jejich rodičů. Na pracovním trhu ale není dostatek pozic, které by odpovídaly jejich schopnostem.

„Nízkokvalifikovaná práce, tedy především práce v pohostinství a cestovním ruchu, sice dokázala uživit naše rodiče, naše generace ale už takto pracovat zkrátka nechce a volí častěji cestu vyššího vzdělání,“ poznamenává šestadvacetiletý Jaime.

Země, která není pro mladé

Neuspokojivá situace mladých se ve Španělsku stává čím dál častěji tématem politických debat. Jak ale upozorňuje institut Elcano, jejich vliv na tamní politické scéně je značně omezený.

Lidé ve věku od 16 do 29 let tvoří necelých 15 % populace, zatímco ti nad 55 let 32 %. O Španělsku – stejně jako o Itálii – se tak často mluví jako o zemi, která „není pro mladé“.

To, že si Španělé často dlouho nemohou dovolit osamostatnit se, má přitom dopad nejen na jejich vlastní život, ale i na budoucnost celé země. Podle Seizové to vede k posouvání věku, ve kterém zakládají rodiny, a k celkovému poklesu porodnosti v zemi.

Rozhovor se španělským politologem

Zatímco napříč Evropou sílí nacionalisticko-populistické strany, ve Španělsku jejich vliv spíše klesá. Vláda figury typu nizozemského politika Geerta Wilderse zemi nehrozí, říká pro Seznam Zprávy politolog Marc Guinjoan Cesena.

Že se jedná o vážný problém, ukazuje zpráva Národního statistického institutu zkraje letošního roku. Vyplývá z ní, že porodnost v zemi klesla na nejnižší úroveň od začátku měření v roce 1941, průměrný počet dětí na ženu zaostává za evropským průměrem a španělská společnost tak nezadržitelně stárne.

Se stejným problém se potýká také několikrát zmiňovaná Itálie, která má v současné době druhou nejstarší populaci na světě (psali jsme zde).

Socioložka Seizová upozorňuje, že španělská vláda v poslední době přijala kroky, které mají mladým lidem zakládání rodin i celkovou emancipaci usnadnit. Podle ní má ale před sebou ještě velký kus práce.

Doporučované