Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Odveta za pagery. Hizballáh vyslal 100 raket, Izrael bombardoval jih Libanonu

Foto: Matej Sulc, Shutterstock.com

Atmosféra v oblasti je stále vyostřenější.

Konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem se dál stupňuje. Militantní hnutí jako odvetu za výbuchy pagerů vypálilo na Izrael více než sto raket, Izrael reagoval patrně nejintenzivnějším bombardováním jihu Libanonu za poslední rok.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ostřelování mezi Izraelem a Libanonem pokračovalo i v neděli. Hizballáh se přihlásil k raketovým útokům na vojenské cíle na severu Izraele, libanonské militantní hnutí vypálilo na sousední zemi více než sto střel. Některé z nich dopadly až k městu Haifa, tři lidé utrpěli lehká a středně těžká zranění.

Podle serveru Times of Israel měl být útok odvetou za nedávné exploze tisíců pagerů členů Hizballáhu. Agentura Reuters upozorňuje, že izraelská armáda zareagovala patrně nejintenzivnějším bombardováním jihu Libanonu za poslední rok války.

Izrael uvedl, že v sobotu zasáhl přibližně 290 cílů, včetně tisíců raketometů Hizballáhu. V útocích na militantní hnutí podporované Íránem hodlá pokračovat. Izraelské úřady v neděli ráno rozhodly o uzavření škol, zároveň omezily shromažďování v mnoha severních oblastech země a na Izraelem okupovaných Golanských výšinách.

Celou noc zněly sirény, protože z Libanonu a Iráku bylo vypáleno několik raket a střel, z nichž většinu zachytily izraelské systémy protivzdušné obrany, uvedla armáda. Izraelská média informovala, že řada budov byla zasažena přímo nebo padajícími úlomky raket, a záchranná služba uvedla, že ošetřila několik lehce zraněných osob. Nebyly hlášeny žádné vážné ztráty na životech.

Konflikt Hizballáhu s Izraelem eskaluje

Izrael po zahájení „nové fáze války“ zaměřené na severní frontu už dvakrát bombardoval Libanon. Jak tvrdí, zaměřil se na cíle spojené s Hizballáhem. Militantní hnutí napojené na Írán i palestinskou teroristickou organizaci Hamás zase vypálilo rakety na severní Izrael.

Vážnější i méně vážné střety mezi Izraelem a Hizballáhem se opakují už od izraelské invaze do Pásma Gazy, která reagovala na teroristický útok Hamásu proti Izraeli loni 7. října.

Hizballáh uvedl, že v reakci na „opakované izraelské útoky na Libanon“ zaútočil desítkami raket na izraelskou leteckou základnu Ramat David, jak skupina uvedla v neděli brzy ráno na svém kanálu Telegram. Postupné raketové útoky, které Hizballáh na Ramat David podnikl, jsou nejhlubšími údery, k nimž se od začátku nepřátelství přihlásil. Iráčtí ozbrojenci podporovaní Íránem se ve svém prohlášení rovněž přihlásili k útoku výbušným dronem na Izrael v neděli časně ráno.

Doporučované