Hlavní obsah

Odstřelovači míří i na děti, tvrdí američtí lékaři po zkušenostech z Gazy

Foto: IMAGO, Profimedia.cz

Zranění v nemocnici v Pásmu Gazy po izraelském úderu z 22. června 2024.

„Nejdříve jsme si mysleli, že děti byly ve špatnou dobu na špatném místě. Pak jsme ale zjistili, že to byly úmyslné střelby,“ popsal stanici CBS News jeden z amerických lékařů působících jako dobrovolník v Pásmu Gazy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Všechny katastrofy, které jsem dohromady viděl – 40 misí, 30 let, Ground Zero, zemětřesení – se nevyrovná úrovni masakru, který jsem viděl na civilistech během prvního týdne (mého pobytu) v Gaze.“

Toto svědectví zaznělo v rozhovoru pro americkou stanici CBS News od amerického (a židovského) lékaře Marka Perlmuttera.

Chirurg ze Severní Karolíny, který je zároveň viceprezidentem organizace International College of Surgeons, působil v Pásmu Gazy jako dobrovolník od konce dubna do první poloviny května.

Vypověděl, že mezi civilními oběťmi jsou v Pásmu Gazy takřka výhradně děti. „To jsem ještě nikdy neviděl… Viděl jsem víc zpopelněných dětí než za celý svůj dosavadní život. Chybějící části těl, těla rozdrcená budovami, výbuchy bomb,“ pokračoval.

Ve chvíli, kdy zmínil nadvakrát zastřelené dítě, se ho moderátorka zeptala, zda na ně cílí odstřelovači. „Rozhodně. Mám dvě děti perfektně střelené do hrudi, ani jsem jim nemohl na srdce položit stetoskop. To samé dítě má i prostřelenou hlavu. Žádné batole nemůže být omylem střeleno dvakrát nejlepšími snipery světa.“

Riskující Izrael?

„Tolerance USA je zkrátka velmi vysoká,“ říká výzkumník Jan Daniel. Reaguje na vstup izraelských tanků do Rafahu v Gaze. Spuštění ofenzivy do tohoto města předtím americký prezident Biden označil za překročení „červené linie“.

Perlmutter není jediný. Hned dvacet lékařů působících v Gaze pro pořad Sunday Morning na CBS News promluvilo o střelných zraněních, která léčili dětem.

Jeden Američan stanici popsal, že dokonce zkontroloval CT skeny, aby potvrdily, co viděl, protože „nevěřil, že tolik dětí může být přijato do jediné nemocnice se střelnými poraněními hlavy“. Některá střílení jsou podle CBS News zachycena i na videu.

Představitelé izraelské armády (Izraelských obranných sil, IDF) podle stanice odmítli rozhovor na kameru. V e-mailu mluvčí napsal, že „IDF nikdy nebude záměrně útočit na děti“. „Zůstat v aktivní bojové zóně s sebou nese rizika,“ dodal s tím, že vyzývá k evakuaci civilistů z bojových zón.

Někteří zdravotníci, které CBS News citovala, požadovali, aby byla utajena jejich identita, protože se chtějí do Gazy vrátit. „Střelby vidíme i v USA, ale nikdy jsme neviděli nic podobného jako střílení na děti v Gaze,“ vylíčil lékař ze státu Virginia. Jiný, anesteziolog rovněž z Virginie, odhadl, že střelná zranění viděl během dvou týdnů v Gaze nejméně u 30 dětí.

„Myslel jsem si, že tyto děti byly ve špatnou dobu na špatném místě, některé z nich léčíme v Chicagu. Ale po třetím nebo čtvrtém postřeleném jsem si uvědomil, že to byl záměr,“ nechal se slyšet lékař ze státu Illinois.

Nejsmrtelnější útok v dějinách Izraele

Útok ze 7. října byl nejsmrtelnějším v historii Izraele. Hamás a další palestinské ozbrojené skupiny během něj zavraždily více než 1200 lidí, většinou civilistů, a odvezly do Pásma Gazy několik stovek rukojmích.

Izrael reagoval okamžitým vyhlášením války Hamásu s cílem hnutí zničit a zahájil intenzivní bombardovací operaci, po níž následovala pozemní invaze. Ta má zničující dopady a podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem již bylo zabito více než 40 tisíc lidí. Odhaduje se také, že přibližně 90 procent Palestinců muselo v důsledku bojů opustit své domovy.

Hlad ohrožuje úplně všechny děti

Mark Perlmutter potvrdil i nařčení z úmyslného bránění ve vstupu humanitární pomoci. CBS News řekl, že viděl kamiony zaparkované nedaleko od Gazy, které neměly povoleno do Pásma vjet.

„Potraviny ani zdravotní pomůcky se nemohly dostat dovnitř,“ popsal. „Kolik dětí je v Gaze ohroženo hladem?“ dotázala se moderátorka. „Všechny, úplně všechny,“ reagoval Perlmutter. Z politiky cíleného vyhladovění Izrael už dříve obvinili experti OSN.

Jedním z dětí, které se nyní léčí v Chicagu, je i dvouletý Džúd Damo, jehož snímek se zraněnou nohou se stal virálním. Dostat zraněné dítě z Gazy do USA trvalo týdny.

Organizace Palestine Children’s Relief Fund, která Džúdovi pomohla, podobným způsobem evakuovala z Gazy do USA už dvě stovky dětí.

Vedoucí jejího léčebného programu Tareq Hailat popsal realitu, v níž nyní děti v Gaze žijí. Fatálním zraněním se podle něj může stát i zlomenina.

„Zlomená noha tady ve Spojených státech není to samé, co zlomená noha v Gaze. Zlomená noha v Gaze znamená, že s největší pravděpodobností vám bude amputována, což znamená, že po té amputaci s největší pravděpodobností dostanete infekci, což s největší pravděpodobností znamená, že zemřete,“ uvedl.

Válka v Pásmu Gazy začala po útoku hnutí Hamás na izraelská města a kibucy 7. října 2023. Teroristé z Hamásu tehdy zabili přes 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších asi 250 odvlekli jako rukojmí do Gazy, v Pásmu Gazy je jich nyní ještě asi 120, ne všichni jsou ale naživu.

Při odvetné izraelské akci zahynulo podle palestinského ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem přes 38 tisíc lidí. Většina mezinárodních organizací i nezávislých pozorovatelů považuje uváděné počty obětí za víceméně relevantní.

Svědectví lékaře

Výpověď amerického lékaře Marka Perlmuttera vychází z rozhovoru pro televizi CBS News. Podrobněji popsal svou zkušenost z Gazy v deníkovém článku pro server Politico.

Doporučované