Hlavní obsah

Odpadky z Mount Everestu začnou odvážet drony

Foto: Kondoruk, Shutterstock.com

Odhadem zanechá jeden horolezec na Mount Everestu asi osm kilogramů odpadků. Ilustrační snímek.

Hory odpadků z Everestu snesou drony. Jejich využití je bezpečnější a rychlejší. Místo 12 hodin cesty člověka s nákladem potřebuje dron pouhých 12 minut.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vyřešit problém nahromaděných odpadků na Mount Everestu mají drony, napsal britský deník The Times. Úředníci v Nepálu potýkající se s tunami vyhozených kyslíkových lahví, kempinkového vybavení a dalšího odpadu na nejvyšších svazích Himalájí, oznámili, že k bezpečnému odklízení odpadků budou používat drony.

Rozhodli se tak na základě úspěšné zkoušky nosného dronu vyrobeného čínskou společností DJI, která je světovým lídrem v oblasti civilních dronů. „Možnost bezpečně přepravovat vybavení, zásoby a odpad pomocí dronů má potenciál revolučním způsobem změnit logistiku horolezectví na Everestu, usnadnit úklid odpadků a zvýšit bezpečnost všech zúčastněných,“ uvedla Christina Zhangová, tisková mluvčí společnosti DJI.

Přizpůsobené bezpilotní letouny se používají rovněž k doručování lékařských testů v indických Himálajích, vyhýbají se tak dlouhým a klikatým silnicím.

Technologie využívaná standardními kvadrokoptérovými drony je obtížně použitelná ve velkých výškách, kde je vzduch příliš řídký na to, aby lopatky snadno našly potřebný tlak. Avšak experiment se speciálním nosným dronem prokázal, že dokáže úspěšně za 12 minut uletět zpáteční trasu cesty, kterou by člověk ušel za nejméně šest hodin jedním směrem včetně naloženého odpadu.

Související témata:

Doporučované