Hlavní obsah

Od začátku nepokojů v Británii bylo zatčeno přes 370 lidí

Britská policie od začátku nepokojů před týdnem zatkla přes 370 protestujících. Ilustrační fotografie.

Od začátku nepokojů, které minulý týden vypukly v severní Anglii a rozšířily se po celé Británii, zatkla policie stovky lidí. Ke zvládnutí situace mají pomoci i stovky nových míst ve věznicích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britská policie v noci na úterý čelila útokům v Belfastu, Darlingtonu a Plymouthu, uvedl zpravodajský server BBC News. Od začátku nepokojů před týdnem bylo zatčeno přes 370 lidí a počet zřejmě dále stoupne. Od příštího týdne bude mít ostrovní země k dispozici přes 500 nových míst ve věznicích. Využije je právě i pro zatčené při nynějších nepokojích.

V severoirském Belfastu na policisty létaly kameny a zápalné lahve, v Plymouthu na jihozápadě Anglie se zase na 150 strážců zákona muselo vyrovnat s útoky pyrotechnikou a cihlami. Těmi na policisty útočili lidé také v Darlingtonu na severovýchodě Anglie.

Výtržnosti a protesty na mnoha místech Británie vypukly poté, co minulý týden sedmnáctiletý mladík v taneční škole v Southportu nožem zabil tři dívky a dalších deset lidí zranil. Záhy se na internetu objevily nepravdivé informace, podle nichž útočil imigrant a muslim. Podezřelým je ale mladík, který se narodil ve velšském Cardiffu rwandským rodičům a s islámem nemá nic společného. Případ se nevyšetřuje jako teroristický čin.

Nový britský premiér Keir Starmer v pondělí slíbil, že na všechny výtržníky dopadne plná síla zákona. Ministryně vnitra Yvette Cooperová zase mluvila o tom, že všichni za své činy zaplatí.

Ke zvládnutí situace mají pomoci i stovky nových míst ve věznicích v anglických hrabstvích Kent a Rutland. S jejich zřízením se sice počítalo už dříve, ale plány se nyní urychlily. Úřad britského premiéra dal v pondělí najevo přesvědčení, že bude mít k dispozici prostory potřebné „k uvěznění všech, kteří se podíleli na nepokojích, jichž jsme byli svědky“.

Doporučované