Hlavní obsah

Obrazem: Izraelská armáda se probíjí na jihu Libanonu

Bez komentáře: Na operacích se podílí elitní 98. divize armády, která byla na severní frontu převelena teprve před dvěma týdny z Pásma Gazy. Záběry ukazují přípravu izraelských jednotek na vojenskou akci v Libanonu. Video: twitter/idfonline

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic.

Článek

Izraelská armáda na jihu Libanonu svádí intenzivní boje s ozbrojenci Hizballáhu, oznámil její mluvčí Avičaj Adrai na sociální síti X. Armáda současně varovala libanonské občany, aby necestovali auty jižně od řeky Lítání, která protíná jižní Libanon z východu na západ.

Cíle pozemních akcí se podle izraelské armády nacházejí ve vesnicích poblíž hranic a představují bezpečnostní hrozbu pro obce na severu Izraele. Právě jižní Libanon platí za baštu Hizballáhu, část severního Izraele je pak dlouhodobě kvůli jeho úderům evakuovaná.

Foto: Seznam Zprávy

Oblast války mezi Izraelem a Hizballáhem.

Na izraelských operacích v Libanonu se podílí elitní 98. divize armády, která byla na severní frontu převelena teprve před dvěma týdny. Předtím bojovala řadu měsíců v Pásmu Gazy ve válce proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás.

+3

Hnutí Hizballáh v reakci na pozemní operaci ostřelovalo izraelské území. Během útoku byly zranění dva lidé, píše server Times of Israel s odkazem na zdravotníky. Libanonské hnutí uvedlo, že rakety Fadi-4 mířily na základnu Glilot, kde sídlí izraelská jednotka 8200 a velitelství tajné služby Mossad.

V Libanonu v pondělí večer pokračovaly údery i na Bejrút. Agentura Reuters zaznamenala výbuch u metropole zhruba hodinu poté, co izraelská armáda vyzvala obyvatele tří oblastí na jižním předměstí, aby odešli.

Záběry z nočních bojů na hranicích Izraele a Libanonu. Na videu jsou vidět i následky vzdušných úderů na hlavní město Bejrút. Video: AP

Armáda uvedla, že by na tato místa mohla udeřit, protože tam má sklady a základny hnutí Hizballáh. Podle libanonského bezpečnostního zdroje citovaného agenturou AFP zasáhlo bejrútské předměstí šest až sedm úderů.

Letecký úder v Bejrútu. Video: twitter/idfonline

Válka s Hizballáhem

Aktuální dění v otázkách a odpovědích:

Jakými vojenskými kapacitami disponuje Hizballáh?

Jak si Hizballáh udržuje v Libanonu politický i společenský vliv?

Doporučované