Hlavní obsah

O francouzské volby je nejvyšší zájem za celé dekády

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

V předchozích volbách do Národního shromáždění odvolilo v tomto čase 38,11 procenta lidí, letos to bylo již 59,7 %. Společnosti Harris Interactive a Ipsos odhadovaly, že letošní konečná volební účast dosáhne 67 procent.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedělní druhé kolo parlamentních voleb ve Francii se těší dlouho nevídanému zájmu voličů. Do 17:00 SELČ odevzdalo svůj hlas 59,7 procenta oprávněných voličů. Informovalo o tom francouzské ministerstvo vnitra. Podle agentury AP tak v neděli volební účast bude patrně nejvyšší za více než 40 let. Poslední volební místnosti se uzavřou ve velkých městech ve 20:00.

V předchozích volbách do Národního shromáždění v roce 2022 odvolilo do 17:00 jen 38,11 procenta lidí, vyplývá z údajů ministerstva vnitra. Dnešní účast je navíc nepatrně vyšší než v prvním kole voleb před týdnem, kdy tři hodiny před uzavřením volebních místností uplatnilo své volební právo 59,39 procenta dospělých Francouzů.

Společnosti Harris Interactive a Ipsos odhadovaly, že konečná volební účast dosáhne 67 procent.

Favoritem na vítězství je krajně pravicové Národní sdružení (RN), proti němuž ostatní strany mobilizovaly své voliče a dohodly se na stažení kandidátů na třetích místech v mnoha volebních obvodech, aby posílily šance na vítězství kandidátům, kteří by mohli porazit kandidáty RN.

Předčasné parlamentní volby ve Francii prezident Emmanuel Macron nečekaně vyhlásil po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června.

Redakce Seznam Zpráv se bude tématu více věnovat po uzavření francouzských volebních místností ve 20:00.

Související témata:

Doporučované