Hlavní obsah

O dění ve Venezuele informují i dva „novináři“ stvoření umělou inteligencí

Foto: Shutterstock.com

Na umělou inteligenci je autoritářský prezident Nicolás Maduro krátký. Ilustrační obrázek.

La Chama a El Pana informují o povolebním dění ve Venezuele. Výhoda „mladých novinářů“ spočívá v tom, že je vytvořila umělá inteligence a nemohou být zatčeni. Zprávy připravují novináři skutečných místních médií, ale anonymně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O povolebním dění ve Venezuele informují na internetu společně i dva mladí „novináři“, ona se jmenuje La Chama a on El Pana. Na rozdíl od zpráv, které přinášejí, ale nejsou skuteční a autoritářský režim prezidenta Nicoláse Madura je tak nemůže zatknout, jako to po prezidentských volbách udělal už v případě více než tisíce lidí včetně novinářů. Informoval o tom server BBC Mundo.

„Chceme vám říci, že nejsme skuteční. Vytvořila nás umělá inteligence, ale obsah našich zpráv skutečný je, informace jsou ověřené, kvalitní a vytvořené novináři,“ uvádějí věci na pravou míru La Chama a El Pana. Zprávy připravují novináři skutečných místních médií, ale anonymně. Jde o projekt, do něhož se zapojila desítka venezuelských médií a který zaštiťuje organizace Connectas se sídlem v Kolumbii.

„Je to bezprecedentní příklad žurnalistické spolupráce v tomto regionu. Lze tak poskytovat ověřené, přesné a kvalitní informace většímu počtu lidí,“ řekl k projektu ředitel organizace Connectas Carlos Eduardo Huertas.

Hlavní koaliční aliance, kterou vede María Corina Machadová, několik dní po volbách 28. července zveřejnila na internetu záznamy výsledků voleb z asi 83 procent volebních místností získané díky členům komisí či pozorovatelům opozice u voleb. Podle nich volby se 67 procent hlasů vyhrál opoziční kandidát Edmundo González, zatímco Maduro dostal 30 procent. Ústřední volební komise tvrdí, že vyhrál Maduro s 52 procenty hlasů. Nejvyšší volební soud, který je stejně jako ústřední volební komise loajální vládě, minulý týden vítězství Madura potvrdil.

V prvním z devíti videozpravodajství, která byla v rámci operace Retuit zatím zveřejněna, La Chama a El Pana uvádí, že po volbách bylo zatčeno přes tisíc lidí a nejméně 23 osob zemřelo při zásazích proti demonstrantům. Ty provádí spíše než policie ozbrojené civilní skupiny zvané colectivos, které dlouhodobě spolupracují s policií.

Madurova vláda v polovině srpna informovala, že policie po volbách zatkla 2229 „teroristů“, uvedli umělou inteligencí vytvoření novináři v dřívějším videozpravodajství. Podle nich nevládní organizace Foro Penal hovoří o 1263 zatčených, včetně politiků, aktivistů či novinářů. „Proč jsou údaje vlády o zatčených vyšší?“ ptá se avatarka La Chama. „Ochránci lidských práv tvrdí, že se tak vláda snaží zastrašit Venezuelany, aby nepokračovali v protestech,“ odpověděla si.

Tento týden informovala prokuratura o víc než 2400 zatčených, zatímco Foro Penal uvádí téměř 1600 zadržených od 29. července. Zatčení, mezi nimiž jsou i nezletilí, čelí obvinění z podněcování k násilí či z terorismu, za což hrozí až 30 let vězení.

Doporučované