Hlavní obsah

Novým vůdce Hamásu bude Sinvár, dosavadní šéf teroristického hnutí v Gaze

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Jahjá Sinvár, dosavadní šéf palestinského teroristického hnutí v Pásmu Gazy (fotografie z roku 2019).

aktualizováno •

Hamás po zabití Haníji jmenoval do čela Hamásu Jahjáa Sinvára, stojí v jejich prohlášení.

Článek

Hamás v úterý jmenoval svého nového šéfa. Bude jím Jahjá Sinvár, který byl dosud vůdcem teroristického hnutí v Pásmu Gazy, informovala skupina v úterý. Nový šéf byl jmenován poté, co byl 31. července v Teheránu při explozi zabit Ismail Haníja, tehdejší šéf Hamásu, píše zpravodajská agentura Reuters.

„Hnutí islámského odporu Hamás oznamuje, že do čela politického byra hnutí byl zvolen velitel Jahjá Sinvár, který nahradí mučedníka velitele Ismaila Haníju, nechť se nad ním Alláh smiluje,“ uvedlo hnutí v krátkém prohlášení, které cituje Reuters.

Jednašedesátiletý Sinvár byl v roce 2017 zvolen vůdcem Hamásu v Gaze poté, co si získal pověst nelítostného a nesmiřitelného nepřítele Izraele. Dříve stál v čele bezpečnostního aparátu Al-Majd, který sledoval, zabíjel a trestal Palestince obviněné ze spolupráce s izraelskou tajnou službou.

Sinvár, který stojí za nejničivějšího útokem na Izrael za poslední desetiletí, se od začátku války skrývá v Gaze a vzdoruje izraelským pokusům o jeho zabití. Jeho zvolení podporuje radikální cestu, kterou se hnutí Hamás vydalo po útoku na Izrael 7. října 2023.

Sinvár je nejmocnějším vůdcem Hamásu, který zůstal naživu po vraždě Haníji. Ta způsobila, že se celý region ocitl na pokraji širšího konfliktu poté, co Írán přislíbil tvrdou odvetu. Západní státy a některé arabské země se obávají větší eskalace konfliktu.

Izrael se k atentátu na Haníju nepřihlásil. Uvedl však, že zabil další vysoké představitele, včetně zástupce vůdce Hamásu Sáliha al-Arúrího, který byl zabit v Bejrútu, a Mohammeda Deifa, vojenského velitele hnutí.

Doporučované