Hlavní obsah

Nový trend v Anglii: Gangy využívají opuštěné budovy k pěstování marihuany

Foto: Shutterstock.com

Zločinecké organizace pěstují marihuanu například v uzavřených barech či nákupních centrech. Ilustrační fotografie.

Britská policie sdělila, že skupiny organizovaného zločinu se zaměřují na prázdné obchody a hospody v centrech měst, aby v nich průmyslově pěstovaly konopí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Produkce drog se ve Velké Británii zvyšuje. Tamní vyšetřovatelé v posledním roce provedli razie v desítkách objektů, od starého hračkářství ve skotském Ayru až po bývalou banku ve Welshpoolu v Powys. Skupiny organizovaného zločinu využívají opuštěné prostory k pěstování marihuany, upozorňuje BBC.

Podle Národní rady policejních náčelníků byly k pěstování drogy využívány prázdné restaurace, kavárny, noční kluby, haly binga či kancelářské budovy. V Newportu v jižním Walesu využili zločinci několik pater bývalého obchodního domu na hlavní ulici k pěstování více než tří tisíc rostlin konopí.

Hodnota konopí vypěstovaného pouze v bývalém nákupním centru se odhaduje na dva miliony liber, což je zhruba 58 milionů korun. Policie zároveň upozornila realitní makléře, elektrikáře a řemeslníky, že jim hrozí vězení, pokud gangům pomohou přestavět budovy na konopné farmy. Podle vysoce postavených policejních úředníků se už několikrát stalo, že řemeslníci pomáhali zločineckým organizacím obchodovat s drogami.

Vrchní konstábl Richard Lewis, vedoucí národní rady policejních náčelníků pro drogy, uvedl, že úpadek mnoha hlavních ulic v posledních letech vytvořil příležitost pro zločince. „Komerční nemovitosti jsou pro skupiny organizovaného zločinu atraktivní z celé řady důvodů,“ vysvětlil s tím, že větší prostory umožňují zločincům pěstovat marihuanu ve větším měřítku.

V méně obydlených částech měst je navíc poměrně náročné pěstírny odhalit, zvlášť když jde o komerční prostory. „Večer už nevidíte velké množství lidí. Sousedé v obytných nemovitostech by si věcí všimli snadněji,“ řekl. Lewis také vyzývá veřejnost, aby předala policii informace, pokud se domnívá, že se v nějaké nemovitosti pěstují drogy.

V loňském roce došlo k zintenzivnění policejních operací zaměřených na pěstírny konopí, při kterých policie zadržela téměř tisíc osob. Začátkem letošního roku policie ve spolupráci s radou města Newport vytvořila databázi budov, které by mohly být využívány gangy. Podle Národní rady policejních náčelníků se policejní složky snaží proaktivně zavírat konopné farmy, což neznamená, že jdou jen po těch, kteří konopí pěstují. „Stíháme také pronajímatele těchto míst, kteří mohou v nejlepším případě zavírat oči před tím, co se děje,“ řekl Lewis.

Doporučované