Hlavní obsah

Nový řecký europoslanec opustil albánské vězení kvůli přísaze. Poté se má vrátit

Foto: facebook.com/belerisfr

Nový řecký europoslanec Fredi Beleri má být až do října v albánském vězení.

Zahajovacího zasedání europarlamentu se zúčastní i řecký politik, který je nyní ve vězení v Albánii. Po složení slibu se má vrátit do vazby, kde si má do října odpykávat trest za kupování hlasů v albánských komunálních volbách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politik Fredi Beleri, který má řecké i albánské občanství, v pondělí opustil albánské vězení a vycestoval na zahajovací zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, kde má jako zvolený europoslanec složit přísahu. Informuje o tom agentura Reuters. Povolení k odjezdu dostal od albánské správy věznic.

„Teď jedu do Athén a zítra budu ve Štrasburku, abych se zúčastnil prvního zasedání (Evropského) parlamentu,“ řekl Beleri médiím na letišti v Tiraně.

Beleri se má nejpozději do 20. července vrátit zpět do vězení, kde si podle serveru Euronews odpykává trest odnětí svobody až do října za kupování hlasů v komunálních volbách. Ačkoliv byl v roce 2023 zvolen na post starosty svého rodného albánského města Himara, kde žije početná řecká komunita, úřad kvůli obvinění z podvodu nikdy nevykonával.

Minulý týden mu podle agentury AP albánské volební úřady oficiálně odebraly mandát starosty. Ve městě se tak podle ČTK volby zopakují na začátku srpna.

Do Evropského parlamentu byl politik z řecké menšiny zvolen v červnu za řeckou vládní stranu Nová demokracie premiéra Kyriakose Mitsotakise. Jak bude vykonávat svou roli europoslance Evropského parlamentu po zbytek svého pobytu ve vězení, zůstává nejasné.

Doporučované