Hlavní obsah

Nový plán na příměří v Gaze. Biden představil izraelský návrh

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

aktualizováno •

Plán má tři fáze. Zahrnují mimo jiné navrácení rukojmí a zvýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, oznámil Biden. Izrael zopakoval, že trvá na vojenském zničení Hamásu. Teroristické hnutí uvedlo, že je ochotné se návrhem zabývat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden v pátek představil nový izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy, informuje server BBC News. V palestinské oblasti už přes sedm měsíců trvá válka, kterou zahájil Izrael proti hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok ze 7. října loňského roku.

Biden zároveň apeloval na Hamás, aby návrh přijal. „Izrael vznesl svůj návrh a Hamás říká, že chce příměří - tato dohoda je příležitostí dokázat, jestli to myslí vážně. Je třeba, aby Hamás tuto dohodu přijal,“ řekl šéf Bílého domu.

Americký prezident zároveň připustil, že proti plánu budou i někteří členové izraelské vlády. „Naléhal jsem na vedení Izraele, aby se za tuto dohodu postavilo. Bez ohledu na to, jaké tlaky přijdou,“ řekl Biden.

Podle něj má izraelský návrh tři fáze.

Na úvod příměří na šest týdnů

První fáze má zahrnout šestitýdenní příměří, během něhož by se izraelské síly stáhly „ze všech obydlených oblastí Gazy“ a palestinští civilisté by se tak mohli vrátit do svých domovů.

Teroristé z Hamásu by na oplátku propustili izraelská rukojmí výměnou za svobodu pro stovky palestinských vězňů držených v Izraeli. Hnutí by zároveň poslalo do Izraele pozůstatky některých zemřelých rukojmích.

Izrael by podle Bidena zároveň umožnil „nárůst“ dodávek humanitární pomoci, denně by do oblasti mělo přijíždět 600 kamionů. „S příměřím by tato pomoc mohla být bezpečně a efektivně distribuována všem, kteří ji potřebují,“ vysvětlil americký prezident.

Během první fáze by pokračovala vyjednávání zprostředkovaná Katarem, který se na nich podílí dlouhodobě, a Spojenými státy. V případě jejich úspěchu by nastala realizace dalších fází plánu.

Druhá a třetí fáze

V rámci druhé fáze by podle Bidena měli být vráceni všichni zbývající rukojmí a izraelské síly by se stáhly kompletně. Následovalo by trvalé příměří.

Třetí fáze by zahrnovala také navrácení veškerých pozůstatků rukojmích. „Veškeré pozůstatky zabitých rukojmích budou vráceny jejich rodinám,“ dodává prezident Spojených států.

V této fázi by podle Bidena Američané pomohli realizovat také „velký rekonstrukční plán“ pro Gazu. Zahrnoval by obnovu obytných domů, škol i nemocnic.

Netanjahu chce splnění všech izraelských cílů

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek večer oznámil, že pověřil vyjednavače, aby navrhli plán, který by zajistil propuštění rukojmích. Jak si všímá deník Times of Israel, není jasné, jestli se v Netanjahuově prohlášení vydaném bezprostředně po Bidenově projevu mluví o stejném plánu, který představil americký prezident. Biden nebyl ani specificky zmíněn.

Prohlášení navíc zdůrazňuje, že Izrael usiluje o dosažení všech cílů, které si stanovil před invazí do Pásma Gazy. Kromě propuštění rukojmích jde o zničení „vojenských a vládních kapacit Hamásu“.

Rozhovor

„Některá rukojmí zabily i izraelské bomby,“ je přesvědčený bývalý izraelský vyjednavač Geršon Baskin, který v rozhovoru oceňuje i prezidenta Joea Bidena. Žádný americký státník toho podle něj neudělal pro Izrael více.

Podobně se izraelský premiér vyjádřil také v sobotu. „Podmínky Izraele pro ukončení války se nezměnily: zničení vojenských a vládnoucích schopností Hamásu, propuštění všech rukojmích a zajištění toho, aby Pásmo Gazy již nepředstavovalo hrozbu pro Izrael,“ uvedl na síti X.

„Podle návrhu bude Izrael i nadále trvat na splnění těchto podmínek před zavedením trvalého příměří. Představa, že Izrael bude souhlasit s trvalým příměřím dříve, než budou tyto podmínky splněny, je mylná,“ dodal Netanjahu.

Izrael dlouhodobě tvrdí, že k likvidaci Hamásu potřebuje dokončit útok na město na Rafah na jihu Pásma Gazy, kam dosud jeho pozemní jednotky narozdíl od zbytku regionu pronikly jen omezeně. Židovský stát město označuje za poslední baštu teroristů, tento týden například oznámil, že tam objevil tunely určené k pašování zbraní do Egypta.

Neochota Izraele přistoupit na trvalé příměří - se kterým nový plán podle Bidena za určitých okolností počítá - byla jedním z důvodů, proč dosavadní jednání selhávala. Hamás zase podle Izraele odmítal poskytnout dostatečné informace o rukojmích.

Na Bidenem oznámený plán reagoval Hamás pozitivně, píše agentura ČTK. Citovala z jeho prohlášení, ve kterém teroristické hnutí tvrdí, že je ochotné se zabývat každým návrhem nabízejícím trvalé příměří.

Zatím naposledy se zprávy o blížícím se příměří objevily na počátku května. Katar a Egypt, další země, která se angažuje ve vyjednáváních, tehdy oznámily, že Hamás přijal návrh dohody o příměří. Krátce na to ale vyšlo najevo, že jeho obsah neodpovídá tomu, co předtím přijal Izrael. Z jeho strany proto zaznívalo podezření, že jde o lest, v důsledku níž má židovský stát vypadat jako ten špatný.

V předchozích měsících se pravidelně objevovaly zprávy o blížící se dohodě, které se ale nikdy nepotvrdily. Během současné eskalace konfliktu tak příměří platilo jen týden loni v listopadu. Hamás tehdy propustil desítky rukojmích, Izrael stovky palestinských vězňů.

Článek jsme aktualizovali o sobotní vyjádření izraelského premiéra.

Doporučované