Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Novou thajskou premiérkou se stala Petongtán Šinavatrová, dcera expremiéra

Foto: Shutterstock.com

Petongtán Šinavatrová, nově zvolená premiérka Thajska.

aktualizováno •

Petongtán Šinavatrová se stane druhou ženou, která povede Thajsko coby premiérka. V pátek ji s nadpoloviční většinou hlasů zvolil tamní parlament. Šinavatrová je dcerou thajského expremiéra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Thajský parlament dnes zvolil novou premiérkou Petongtán Šinavatrovou, která získala podporu nadpoloviční většinu poslanců. Šinavatrová je dcerou jednoho z expremiérů a bude druhou ženou v premiérském křesle. Její zvolení, o kterém informovaly agentury Reuters a AFP, se očekávalo.

Hlasování se konalo poté, co ve středu ústavní soud odvolal z funkce Sríttchu Tchavisina. Sedmatřicetiletou Šinavatrovou nominovala Strana Thajců s podporou vládní koalice přesto, že je politickým nováčkem. Šinavatrová se stane nejmladší premiérkou v historii království.

Šinavatrová je dcerou miliardáře a bývalého šéfa vlády Tchaksina Šinavatry a zároveň neteří expremiérky Jinglak Šinavatrové. Oba byli několik let u moci, ale poté byli sesazeni vojenskými puči a odešli do exilu.

Sríttcha Tchavisin podle ústavního soudu hrubě porušil etická pravidla, když do vlády jmenoval bývalého právníka, který si před lety odpykal trest odnětí svobody.

Související témata:
Petongtán Šinavatra

Doporučované