Hlavní obsah

Novináři Hamásu v šedé zóně: Izrael je vidí jako legitimní cíle

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Během útoků na Pásmo Gazy zemřelo nejméně 103 novinářů, podle listu Guardian je ale skutečné číslo mnohem vyšší. Izrael tvrdí, že část z nich byli skrytí teroristé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská ofenziva v Gaze je pro novináře nejvíce smrtelným konfliktem v moderní historii. Americká organizace Výbor na ochranu novinářů eviduje nejméně 103 pracovníků palestinských médií, kteří ve válce zemřeli. Podle některých zdrojů je však číslo mnohem vyšší.

Vzhledem k tomu, že Izrael zakazuje vstup do oblasti zahraničním novinářům, úkol zaznamenávat válku připadl právě těm palestinským.

Britský list Guardian ve spolupráci s organizací Arabští reportéři pro investigativní žurnalistiku (ARIJ) došel k závěru, že nejméně 23 osob zabitých od začátku konfliktu pracovalo pro mediální síť Al-Aksá, kterou provozuje teroristický Hamás.

Podle válečných zákonů může novinář ztratit svůj civilní status, pokud se zapojí do plánování, přípravy nebo provádění bojových operací. Samotná práce pro organizaci, jako je Al-Aksá, však podle některých odborníků nedělá z člověka legitimní cíl. „Hlášení zpráv není přímá účast na nepřátelských akcích,“ řekla Janina Dillová, profesorka na Oxfordské univerzitě a expertka na válečné zákony.

Podle izraelské armády (IDF) se však média provozovaná Hamásem nacházejí v šedé zóně. Mezi některými členy izraelských vojenských složek panuje přesvědčení, že kdokoliv dostane plat od teroristické organizace, stává se legitimním cílem.

Jeden z vysoce postavených členů IDF Guardianu řekl, že mezi politickým a vojenským křídlem Hámasu neexistuje žádný rozdíl. Tento přístup je však podle mnoha právních expertů problematický.

„Pokud novinář není součástí vojenského křídla Hamásu a pokud se přímo neúčastní nepřátelských akcí, pak je civilista,“ řekl Adil Haque, profesor americké Rutgersovy Univerzity.

K zabití zaměstnanců Al-Aksá mluvčí IDF řekl, že toto médium zaměstnává teroristy a maskuje je jako novináře. Podle Guardianu však izraelské vojenské síly neposkytly žádný důkaz, který by toto tvrzení podporoval.

Oficiálně izraelská armáda tvrdí, že novináři nebyli záměrně terčem útoků. Mnozí připisují rekordní počet zabitých novinářů intenzivnímu bombardování hustě osídleného území.

Doporučované