Hlavní obsah

Nové záběry posílily spekulace o vyvedení čínského exprezidenta ze sjezdu

Nové záběry ukazují vteřiny před tím, než byl bývalý prezident Chu Ťin-tchao vyveden ze sálu při 20. sjezdu komunistické strany Číny.Video: AP

 

Reklama

Sjezd čínské komunistické strany přinesl o víkendu nevídaný moment, když byl ze sálu vyveden bývalý prezident Chu Ťin-tchao. Agentura CNA nyní zveřejnila nové záběry, které podporují spekulace o mocenských hrách Si Ťin-pchinga.

Článek

Čínský prezident Si ťin-Pching upevnil na 20. sjezdu komunistické strany Číny svou pozici, když byl bezprecedentně zvolen do čela strany na třetí funkční období po sobě. Sjezd, který o víkendu skončil v Pekingu, přinesl také jeden nezvyklý moment: vyvedení bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa z hlavního jednacího sálu.

Incident si vyžádal pozornost světových médií a vedl ke spekulacím mezi odborníky i laiky. Devětasedmdesátiletý Chu seděl přímo vedle nynějšího čínského vládce, když ho za přítomnosti kamer odvedli ze sálu dva asistenti. Na záznamu šířícím se na sociálních sítích a v médiích je patrné, že bývalý prezident nechtěl sál opustit.

Nové video zveřejněné singapurskou tiskovou agenturou CNA ukazuje momenty před vyvedením Chua. Bývalý politik si prohlížel dokumenty v červených deskách, vypadá zmateně a něco říká členovi čínského politbyra Li Čan-šuovi. Deník The Guardian upozorňuje, že se politici nejspíše na něčem neshodli.

Li pak odtáhne desky k sobě, zatímco situaci sleduje periferně Si Ťin-pching. Li a Chu diskutují, Si mezitím mluví s asistentem, který později bývalého prezidenta vyvede.

Při cestě ze sálu se Chu snaží ještě mluvit se svým nástupcem, který se na něj podobně jako ostatní politici u hlavního stolu ani neotočil. Při odchodu pak Chu poplácal po rameni premiéra Li Kche-čchianga, zastánce ekonomických reforem, kterého by nyní měl nahradit Li Čchiang.

Co přinesl 20. sjezd komunistické strany Číny?

Si Ťin-pching zůstal v čele Komunistické strany Číny, jeho spolupracovníci se ale změnili. „Už nemůžeme očekávat, že by probíhaly – byť za zavřenými dveřmi – diskuze, které by vedly k úpravám,“ říká v 5:59 sinoložka Olga Lomová.

Čínský prezident Si Ťin-pching byl v neděli zvolen na dalších pět let jako šéf vládnoucí komunistické strany. Zároveň posílil svoji pozici i tím, že do vedení strany prosadil své spojence, kteří podporují jeho vizi přísnější kontroly nad čínskou společností i nad ekonomikou.

Oficiální tisková agentura Nová Čína ještě o víkendu na twitteru neočekávaný odchod Chua zdůvodnila jeho špatným zdravotním stavem, žádné další podrobnosti ale neuvedla.

Jméno bývalého prezidenta se nyní nedá dohledat na čínském vnitřním internetu, záběry z incidentu se v zemi nevysílaly. Podobně je zablokováno i jméno jeho syna a rovněž politika Chu Chaj-fenga, což podle Guardianu vyvolalo otázky, zda nedošlo v souvislosti s jeho postavením v komunistické straně k nějakému sporu na vysoké úrovni.

Další akt politické mocenské hry

Guardian označil incident za vzácný okamžik odchýlení se od scénáře v jinak pečlivě zorchestrovaném týdnu politického divadla. Spekuluje se, že nucené odvedení Chua by mohlo být součástí mocenských her Si Ťin-pchinga.

BBC naopak zmiňuje možnost, že šlo o plánovanou akci a poukazuje na to, že zatímco léta pod vládou Chua se nesly ve znamení otevřenosti světu, Si se snaží o stále větší izolaci Číny.

Nová čínská vláda se skládá z prezidentových „yes menů“

Čína zná jména sedmi nejmocnějších mužů země. Na vysoké pozice je nedostaly ani tak jejich schopnosti, ale jedno důležité pojítko mají – prokázanou oddanost vůdci Si Ťin-pchingovi.

Nové záběry sice přinášejí indicie, ale žádné skutečné odpovědi. Naopak jen prohlubují nejasnosti ohledně toho, co se opravdu v zákulisí čínské politiky děje, shrnuje deník The Washington Post.

Co v dokumentech, po kterých exprezident sahal, bylo a o jak podstatné informace mohlo jít, zůstává dál nezodpovězeno. Právě to by mohlo představovat zásadní vodítko, ale na druhou stranu může jít i o falešnou stopu, podotýká deník.

Pochybnosti o důležitosti toho, co v deskách stálo, podpořil Teng Jü-wen, bývalý redaktor stranických novin Study Times. „Proč by strana předkládala Chuovi dokument, kdyby se na něj nesměl podívat? Nikdo to nedokáže vysvětlit, dokud nebude více informací o tom, co bylo uvnitř spisu nebo co bylo řečeno na místě,“ podotkl pro BBC.

„Čína je především o pořádku, zvláště na významných událostech, jako je tato, a zvláště v éře Si Ťin-pchinga je vše především o kontrole. Takže zjevně nekontrolovatelný Chu a jeho náhlý odchod rozhodně působí podivně. Ospravedlňuje to vznik mnoha fám. Ale to neznamená, že fámy nebo spekulace o čistce (ve vysokých patrech) jsou nutně správné,“ okomentoval incident Wen-tchi Sung, přednášející na Australské národní univerzitě.

Vyvedení jako symbolický krok

Ačkoliv jsou spekulace nejisté, symbolika celé situace má podle Postu velkou hodnotu. Bývalí lídři v minulosti i po odchodu z funkce zaujímali významnou roli ve vysokých patrech čínské politiky. Každá generace lídrů se snaží mít vliv i na tu další. Mnozí tak i teď očekávali, že Chu bude působit na Si Ťin-Pchinga prostřednictvím podpory a kontaktů.

Po sobotních událostech je ale jasné, že jde jen o další z tradic, které Si porušil.

Chu všeobecně není považován za příznivce současného vůdce strany, sám totiž zastává spíše starý „kolektivní“ model vedení se zástupci různých frakcí a s věkovými a funkčními limity. Tedy pravý opak přepisování pravidel politického systému, kterého se za přítomnosti 2 300 delegátů dopustil Si, když se stal vůdcem nejméně na pět dalších let, a přerušil tak historickou éru dvou funkčních období komunistických vůdců v zemi.

Si Ťin-pching jako nejmocnější muž v čele Číny od éry Mao Ce-tunga

V neděli začala nejvýznamnější událost čínské politiky – 20. sjezd čínských komunistů. Ukázalo se, že Si Ťin-pching nejenže není v domácím vězení, naopak je připraven porušit normu dvou období a vést Čínu zřejmě navždy.

Teoreticky by Si mohl vládnout neomezeně dlouho, před několika lety totiž parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Čínský vůdce využil týdenního shromáždění k upevnění své pozice ve straně, posílení svého kultu osobnosti a odstranění soupeřů, shrnuje The Guardian. V neděli ohlásil jména mužů, kteří budou v jeho nejbližším okolí po dalších pět let. Všichni mají společné jedno – bezmeznou loajalitu k vůdci.

Vyvedení bývalého prezidenta zůstává ale podle mnohých jen součástí větších politických manévrů uvnitř čínské politiky. „Ve výsledku to, jak si ten okamžik vyložíte, částečně závisí na tom, jak vyložíte čínský politický systém,“ shrnul pro časopis The Atlantic Rory Truex, expert na čínskou politiku z americké Princetonské univerzity.

Reklama

Doporučované