Hlavní obsah

Nové ohnisko mpox je možné zastavit, vyzývá svět šéf WHO

Foto: Alessandro Mancuso C, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

„Reakce na složitou epidemii mpox vyžaduje komplexní a koordinovanou mezinárodní reakci,“ uvedl generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes členské země vyzval ke společnému postupu s cílem zvládnout novou epidemii virového onemocnění mpox, dříve známého jako opičí neštovice. Zároveň oznámil plán, který si v příštích šesti měsících vyžádá nejméně 135 milionů dolarů (přes tři miliardy Kč). Informuje o tom agentura Reuters.

„Dovolte mi, abych se vyjádřil jasně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ toto nové ohnisko mpox může být pod kontrolou a je možné je zastavit,“ řekl šéf WHO v projevu k členským státům organizace. Text jeho projevu byl později zveřejněn na platformě X.

„Reakce na tuto složitou epidemii vyžaduje komplexní a koordinovanou mezinárodní reakci,“ uvedl Tedros v Ženevě. Nová varianta mpox označovaná jako Clade 1b vyvolala celosvětové obavy, protože se zřejmě šíří snadněji blízkým kontaktem.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Projevuje se vyrážkou s puchýřky, pacienti trpí i horečkami, případně pociťují celkové vyčerpání. Nemoc, která nejčastěji postihuje děti do 15 let, je smrtelná zhruba pro tři procenta nakažených.

Jen v Kongu, které je epidemií nejvíce zasaženou zemí, je podle WHO podezření na více než 15 000 případů mpox, včetně 537 úmrtí. Další případy byly potvrzeny v Burundi, Keni, Rwandě, Jihoafrické republice a v Ugandě. První případy byly v minulých týdnech zaregistrovány i ve Švédsku, v Pákistánu a v Thajsku.

Doporučované