Hlavní obsah

Nové izraelské nálety v Gaze zabily 41 lidí, uvedli palestinští zdravotníci

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Izraelci údajně znovu cílili na uprchlický tábor Džabálija, kde se podle nich ukrývají ozbrojenci z hnutí Hamás.

Článek

Izraelská armáda při útocích na různých místech Pásma Gazy zabila nejméně 41 lidí, uvádí agentura Reuters a další média s odvoláním na palestinské zdravotníky. Izraelci podle těchto zpráv opět cílili také na uprchlický tábor Džabálija, kde v posledních dnech útočí opakovaně, zatímco znovu vystupňovali tažení na severu Gazy.

Izraelská armáda uvádí, že cílí na ozbrojence z teroristického hnutí Hamás, s nímž v palestinské zóně válčí poslední rok. Podle humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) jsou však v Džabáliji uvězněny tisíce lidí, informuje Reuters.

Páteční izraelské útoky tam zabily 15 lidí, píší palestinská tisková agentura WAFA a televize Al-Džazíra. Reuters předtím s odvoláním na úřad civilní obrany v Gaze informoval o desítkách zraněných po náletu izraelského bojového vrtulníku na školu, která v táboře sloužila jako ubytovna pro uprchlíky.

Podle Izraelců členové Hamásu operují mezi civilisty; ve čtvrtek izraelská armáda oznámila zabití 12 ozbrojenců při útoku v Džabáliji. Obyvatele podobně jako mnohokrát během rok trvajícího konfliktu vyzvala k evakuaci, MSF i další zdroje ale tvrdí, že Izraelci civilistům v odchodu brání. OSN uvádí, že na severu Gazy je asi 400 tisíc lidí.

Podle deníku The New York Times se zdá, že většina z nich buď nemá možnost odejít nebo se zkrátka nechce přesouvat do jiné části Pásma, které izraelské tažení proti Hamásu zcela zdevastovalo. „Smrt je smrt, jestli zemřeme tady nebo jinde. Takhle aspoň zemřeme důstojně v našem domově,“ řekla listu jedna žena, která s rodinou zůstává na severu Gazy.

Válka v oblasti trvá od 7. října 2023, kdy Hamás při přeshraničním útoku zabil na 1200 lidí a dalších zhruba 250 unesl. Izrael odpověděl masivním bombardováním hustě zalidněné Gazy, kam posléze poslal pozemní jednotky. Podle palestinských úřadů pod kontrolou Hamásu zabili Izraelci přes 42 tisíc Palestinců, převážně civilistů.

Navzdory prohlášením izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že vítězství nad Hamásem je „na dosah“, je konec války v nedohlednu. Izraelci novou operaci na severu Gazy oznámili s tím, že se snaží zastavit návrat Hamásu. Zprávy o následcích pátečních úderů armáda ihned nekomentovala

Aktualizace 21:55: Nové údaje o počtu obětí a další podrobnosti.

Doporučované