Hlavní obsah

Nová zpráva popisuje, jak Tálibán vytvořil v Afghánistánu atmosféru strachu

Foto: Shutterstock.com

Tálibán se v Afghánistánu znovu chopil moci v roce 2021. Ilustrační fotografie.

Afghánská mravnostní policie má právo kárat, zatýkat a trestat občany, kteří se účastní činností považovaných za „neislámské“. Ženám hrozí tresty za studium či cestování bez přítomnosti muže, problémové jsou i „západní“ účesy.

Článek

Tálibán, který se před třemi lety v Afghánistánu opět chopil moci, zpřísňuje vymáhání náboženského práva. Podle nově zveřejněné zprávy Organizace spojených národů (OSN) vytvořila militantní islamistická skupina v zemi „atmosféru strachu“, kterou společně s ministerstvem pro šíření ctnosti a prevenci neřesti umocňuje i mravnostní policie, píše server Deutsche Welle.

Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) ve své zprávě zabývající se činností tohoto úřadu uvedla, že ministerstvo je zodpovědné za omezování lidských práv a svobod. Nejvíce se zaměřuje na ženy, které dlouhodobě diskriminuje.

Tálibán od převzetí moci například zakázal dívkám a mladým ženám, aby se vzdělávaly. Mají zároveň zakázáno pracovat na veřejných místech, podniky vedené ženami vláda zavírá. Ženy také nesmějí vstupovat do veřejných parků a mají zapovězeno cestovat bez mužského doprovodu.

Vedle omezování osobní svobody žen ministerstvo likviduje i svobodný tisk a občanskou společnost, popisuje OSN. Oddíly mravnostní policie mají pravomoc kárat, zatýkat a trestat občany, kteří se účastní činností považovaných za „neislámské“. Jde například o nošení „západních“ účesů – což platí především pro muže – nebo o poslech zakázané hudby.

Více o vládě radikálního hnutí Tálibán v Afghánistánu

Hnutí Tálibán se dostalo zpět k moci v srpnu 2021 poté, co Američané zahájili odchod ze země a padla vláda společně s afghánskou armádou. Chaotický sled událostí vytvořil perfektní příležitost pro Tálibán, který rychle nastolil svou vládu.

Afghánské ministerstvo zprávu odmítlo s tím, že cílem dekretů je „reforma společnosti“ a je proto nutné „zajistit jejich praktikování“. Tálibán zároveň popírá, že by ženám zakazoval vstup na veřejná místa – zasahuje prý pouze ve smíšeném prostředí.

„Občanům jsou zaručena všechna práva islámského práva, s muži a ženami se zachází v souladu s právem šaría a nedochází k žádnému útlaku,“ uvedl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid na sociálních sítích.

OSN nicméně upozorňuje, že militantní islamistická organizace přistupuje k nepřiměřeným trestům. Zároveň upozorňuje, že není jasné, jaké pravomoci ministerstvo pro šíření ctnosti a prevenci má.

Co je hnutí Tálibán

  • Hnutí Tálibán založili v červenci 1994 afghánští uprchlíci, původně studenti koránu v pákistánských islámských školách, a mudžáhidové, z nichž někteří bojovali v 80. letech proti sovětské okupaci Afghánistánu.
  • Příslušníci Tálibánu jsou převážně etničtí Paštunové, kteří vyznávají ortodoxní směr sunnitského islámu.
  • Hlavní město Afghánistánu Kábul padlo do rukou Tálibánu 27. září 1996. Prakticky bez boje vypudil Tálibán z Kábulu vládu Burhánuddína Rabbáního a po vstupu do města zajal a popravil někdejšího afghánského prezidenta Muhammada Nadžíbulláha a jeho bratra Šáhpura Ahmadzáího, kteří stáli v čele prosovětského režimu do dubna 1992, kdy k moci přišli představitelé opozičních mudžáhidů.

Doporučované