Hlavní obsah

Nová krev podle Zelenského: Kariérní diplomat, který má blízko k vlivnému hráči

Foto: Profimedia.cz

Nastupující ukrajinský ministr zahraničí Andrij Sybiha.

Dosavadního ministra zahraničí Dmytra Kulebu na pozici vystřídá jeho náměstek Andrij Sybiha. Na začátku války působil v prezidentské kanceláři. Předtím sbíral diplomatické zkušenosti v Turecku, kde byl velvyslancem, a v Polsku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cílem největší politické rošády na Ukrajině od začátku ruské invaze je podle prezidenta Volodymyra Zelenského klást „poněkud jiný důraz“ v domácí a zahraniční politice. Mluvil také o potřebě „nové energie“.

Končící ministr zahraničí Dmytro Kuleba je jednou z nejznámějších tváří Ukrajiny na mezinárodní scéně a ve funkci je přes čtyři roky. Argument vládních poslanců a politických analytiků blízkých prezidentovi, že za jeho koncem je právě snaha získat novou krev, proto může dávat smysl.

Z ukrajinské opozice ale zaznívá, že prezident chce centralizovat moc do svých rukou. Kuleba totiž podle interních informací nebyl zcela „jeho“ člověk. Jeden z bývalých vysoce postavených ukrajinských zástupců, se kterým mluvili novináři serveru Politico, si myslí, že byl Kuleba sesazen kvůli rozporu s mocným šéfem Zelenského kanceláře Andrijem Jermakem.

„Všichni věděli, že jsou v konfliktu. Jednou jsem byl dokonce svědkem takové epizody,“ říká s tím, že prezidentův tým zřejmě Kulebovi, který si vydobyl na mezinárodní půdě vlivnou pozici, plně nedůvěřoval, a proto se ho raději rozhodl odstavit.

Zdroj serveru The Kyiv Independent, který má mít blízko prezidentské kanceláři, tvrdí, že Kuleba sám „chtěl odejít“. „Musel být velmi unavený a potřebuje alespoň krátkou pauzu,“ myslí si pak ukrajinský profesor a expert na mezinárodní vztahy Volodymyr Dubovyk, kterého oslovily Seznam Zprávy.

Odchod Dmytra Kuleby

Dmytro Kuleba vedl diplomacii Kyjeva po celou dobu ruské invaze. Byl zodpovědný za zajištění pomoci v době, kdy její přísun zpomaluje. Právě to ho mohlo frustrovat, říká pro SZ k jeho odchodu ukrajinský profesor Volodymyr Dubovyk.

Novou krví podle představ Zelenského je dosavadní Kulebův první náměstek Andrij Sybiha. O jeho jmenování do funkce mluvil už ve středu v ukrajinském parlamentu představitel Zelenského strany David Arachamija, ve čtvrtek Zelenskyj požádal poslance o jeho schválení.

Kdo je Andrij Sybiha?

„Je to poměrně očekávaná volba,“ okomentoval střídání ve vládě v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský reportér a politický analytik Sergej Sydorenko, který je spoluzakladatelem serveru Evropská pravda.

Devětačtyřicetiletý Sybiha je ukrajinský seniorní diplomat. Než letos v dubnu nastoupil na pozici Kulebova náměstka, působil od roku 2021 v Zelenského administrativě. Zastával funkci zástupce zmíněného šéfa prezidentské kanceláře Jermaka a dohlížel na zahraniční politiku a strategická partnerství.

Jermak je v ukrajinské politice známý jako mocný hráč, jehož vliv přesahuje i některé ministry. V souvislosti s Kulebou agentura Bloomberg připomíná, že ho Jermak často zastiňoval v zahraniční politice, například v otázkách bilaterálních bezpečnostních záruk a hledání podpory ze strany globálního Jihu.

O situaci v ukrajinské vládě

Odchod ministra zahraničí Dmytra Kuleby je součástí velké rošády v ukrajinské vládě. Prezident Volodymyr Zelenskyj ji naplánoval na začátek podzimu, který, jak on sám tvrdí, bude pro Ukrajinu „extrémně důležitý“.

Rozhovor s ukrajinským novinářem:

Sybiha sbíral diplomatické zkušenosti už před válkou. V letech 2016 až 2021 byl velvyslancem v Turecku. Působil také na ambasádě v Polsku, které patří k jedněm z nejhlasitějších podporovatelů Ukrajiny.

„Je to respektovaný kariérní diplomat. Není to člověk jenom s politickým backgroundem. Uvidíme, jak se s tím vypořádá. Rozhodně bych ale nebil na poplach, že se děje něco špatného,“ podotkl Sydorenko.

Analytici neočekávají, že by výměna ministrů vedla ke změně v ukrajinské zahraniční politice. Znovu přitom připomínají, že ministerstvo zahraničí hraje v dobách války s Ruskem často v zahraničněpolitických otázkách druhé housle, důležitější jsou lidé přímo z prezidentské kanceláře, jako Jermak.

Nástup v nelehké době

Jak upozorňují ukrajinská média, pochybnosti vyvolalo zejména načasování změn ve vládě. Ukrajina v poslední době čelí zintenzivněným útokům na energetickou infrastrukturu a připravuje se na nadcházející zimu, která, jak si politické vedení i běžní obyvatelé uvědomují, nebude snadná.

Rozhovor s ukrajinskou poslankyní

„Lidé musejí často utíkat bez dokladů a je důležité, že všechno mají ve svých mobilech,“ říká exkluzivně pro Seznam Zprávy poslankyně Kira Rudik. Podle ní může zemi progres, který zaznamenala, přiblížit na cestě do EU.

Ukrajina je také pod silným ruským tlakem na frontě. Navzdory úspěchu ukrajinské ofenzivy do ruské Kurské oblasti Moskva ve větší míře nestahuje jednotky z části fronty, na které jí nejvíc záleží. Ruské síly tak dál postupují Donbasem, kde hrozí pád strategicky důležitých měst.

Do čela ukrajinské diplomacie tak Sybiha nastupuje v nelehkou chvíli. Země na mezinárodní scéně momentálně usiluje o to, aby jí Západ umožnil údery západními zbraněmi hlouběji v ruském území.

Podle ukrajinské poslankyně Kiry Rudik jde o otázku přežití a Ukrajina musí maximálně usilovat o to, aby spojence přesvědčila k uvolnění restrikcí na použití západních zbraní.„Pro nás všechny je tohle jedním z hlavních cílů," uvedla v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy a spojencům vzkázala, aby Ukrajině dovolili „používat (zbraně) moudře a ochránit všechny“.

Další výzvou pro Sybihu budou zřejmě jednání o dalších dodávkách zbraní na Ukrajinu. Z některých zemí, například Polska, přicházejí zprávy o tom, že v podstatě nemají, kde brát, a mluví se o chystaném útlumu vojenské pomoci.

Doporučované