Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Norsko vydalo zatykač na muže, jehož spojují s výbuchy pagerů

Foto: Shutterstock.com

Tisíce pagerů, které používali členové militantního hnutí Hizballáh, vybuchly.

Rinson Jose je spojován s prodejem pagerů, které minulý týden explodovaly v Libanonu a Sýrii. Muž norsko-indického původu zmizel minulý týden během pracovní cesty do USA.

Článek

Norská policie vyhlásila mezinárodní pátrání po Rinsonu Joseovi. Muži norsko-indického původu je spojován s tím, že libanonské militantní skupině Hizballáh prodal pagery, které minulý týden explodovaly v Libanonu a v Sýrii, uvedla agentura Reuters ve čtvrtek.

Devětatřicetiletý Jose je zakladatelem bulharské společnosti, která byla údajně součástí dodavatelského řetězce pagerů. Zmizel minulý týden během pracovní cesty v USA. Norská policie agentuře Reuters potvrdila, že je muž pohřešovaný a že je na něj vydán mezinárodní zatykač. Bližší informace ale odmítla poskytnout. Interpol na dotazy agentury Reuters zatím nezareagoval.

Agentura Reuters Joseho minulý týden telefonicky kontaktovala, muž se ale odmítl k prodeji pagerů vyjádřit. Na opakované telefonáty a textové zprávy pak už neodpovídal. Podle Joseho norského zaměstnavatele, společnosti DN Media Group, muž 17. září odjel na konferenci do Bostonu. Od 18. září se mu společnost nemůže dovolat. Jose pracuje v obchodním oddělení skupiny.

Pohřešovaný muž v roce 2022 založil v bulharském hlavním městě společnost Norta Global Ltd. Bulharsko vyšetřovalo roli této společnosti v dodávkách nastražených pagerů, ale nenašlo žádné důkazy, které by potvrdily, že pagery někdo vyrobil a vyvezl ze země.

Norská bezpečnostní policie (PST) také počátkem tohoto týdne zahájila předběžné vyšetřování zpráv, které naznačují, že do prodeje pagerů byla zapojena i jedna norská společnost.

Související témata:
pager

Doporučované