Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Norsko přestane automaticky udělovat ochranu všem Ukrajincům

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci (ilustrační snímek).

Norské úřady budou nyní posuzovat žádosti Ukrajinců přicházejících ze západu země individuálně. Opatření se týká šesti oblastí: Lvovské, Volyňské, Zakarpatské, Ivano-Frankivské, Ternopilské a Rivnenské.

Článek

Norsko s okamžitou platností přestane automaticky udělovat ochranu všem Ukrajincům a případy příchozích ze západu této země bude nově posuzovat individuálně. V pátek to napsala agentura AFP, která připomíná, že do 5,6milionové země od ruské invaze v únoru 2022 přišlo kolem 85 tisíc Ukrajinců.

Od začátku války skandinávská země automaticky poskytovala ochranu všem příchozím ukrajinským běžencům. Nyní se ale vláda rozhodla ke změně postoje.

„Nemůžeme přijmout nepřiměřený počet vysídlených osob ve srovnání s podobnými zeměmi, jako jsou severské státy,“ zdůvodnila to ministryně spravedlnosti Emilie Engerová Mehlová. Poznamenala také, že rostoucí podíl ukrajinských uprchlíků tvoří muži, z nichž jsou mnozí v bojovém věku.

Nově tak budou norské úřady individuálně posuzovat žádosti Ukrajinců přicházejících ze západu země, který je daleko od frontové linie, i když i sem opakovaně dopadají ruské rakety. Konkrétně se norské opatření týká šesti oblastí: Lvovské, Volyňské, Zakarpatské, Ivano-Frankivské, Ternopilské a Rivnenské.

Doporučované