Hlavní obsah

Nizozemci usilují o omezení migrace, po EU chtějí výjimku z azylových pravidel

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie, Shutterstock.com

Geert Wilders, zakladatel a předseda krajně pravicové Strany pro svobodu.

Nová vláda v Nizozemsku usiluje o zpřísnění migračních pravidel. Opozice zpochybňuje, že je krok nutný, či dokonce legální. Některá vládní opatření by nemusela být v souladu s migračním paktem EU, který byl schválen v dubnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nizozemská vláda v pátek uvedla, že hodlá v nadcházejících měsících zavést řadu opatření k omezení migrace včetně moratoria na všechny nové žádosti o azyl. Nová vláda vedená protiislámskou Stranou pro svobodu (PVV) nacionalisty Geerta Wilderse uvedla, že vyhlásí národní azylovou krizi. To by jí mělo umožnit přijetí opatření bez souhlasu parlamentu, informuje agentura Reuters.

Nizozemská opozice rozhodnutí PVV zpochybnila s tím, že není jasné, zda je krok nutný, nebo dokonce legální. Ministryně pro migraci a členka Strany pro svobodu Marjolein Faberová ale uvedla, že koná na základě možností, které jí dávají nizozemské migrační zákony. „Přijímáme taková opatření, která udělají z Nizozemska pro žadatele o azyl co nejméně atraktivní zemi,“ uvedla v pátečním prohlášení.

Vláda navíc znovu potvrdila záměr usilovat o výjimku z azylových pravidel Evropské unie. Ta se bude nizozemské snaze pravděpodobně bránit - členské země se totiž na migračním paktu již dohodly a výjimky se obvykle řeší ve fázi vyjednávání. „Přijali jsme legislativu, v EU se z přijaté legislativy nevyjímá, to je obecná zásada,“ řekl unijní mluvčí Eric Mamer novinářům, kteří se ho v pátek na možnou nizozemskou výjimku ptali.

Mezi připravovaná opatření, která chce nová vláda zavést, patří například ukončení časově neomezených povolení k pobytu nebo výrazné omezení možnosti sloučení s rodinou pro ty, kterým byl azyl udělen. Vláda také začne pracovat na krizovém zákoně, který by pozastavil všechna rozhodnutí o nových žádostech až na dva roky a zároveň by omezil azylová zařízení. Stejně jako Německo i Nizozemsko uvedlo, že zavede přísnější hraniční kontroly v rámci boje proti obchodování s lidmi a omezení nelegální migrace. Wilders loni vyhrál volby se slibem, že zavede nejpřísnější migrační pravidla v Evropské unii. V květnu se mu podařilo sestavit vládu se třemi pravicovými partnery, ale až poté, co se sám vzdal ambice stát se premiérem. Kabinet místo něj vede Dick Schoof - úředník bez stranické příslušnosti.

Doporučované