Hlavní obsah

Nigérie se vrátila ke staré hymně. Lidé rozhodnutí prezidenta kritizují

Foto: Oluwafemi Dawodu, Shutterstock.com

Nigerijský prezident (na fotce s červenou pokrývkou hlavy) podepsal zákon o změně hymny u příležitosti prvního výročí nástupu do funkce.

Nigerijský prezident podepsal zákon, kterým se země vrací ke staré hymně. Nigerijci rozhodnutí na sociální síti kritizují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nigerijský prezident Bola Tinubu ve středu podepsal zákon o návratu ke staré nigerijské hymně, kterou vláda zrušila v roce 1978. V projevu u příležitosti prvního výročí svého nástupu do funkce uvedl, že stará hymna symbolizuje rozmanitost Nigérie, informuje BBC.

Návrat ke staré hymně však vyvolal na sociální síti X (dříve Twitter) kritiku. „Nová národní hymna je pro Tinubua a spol. prioritou v době, jako je tato. Když naši lidé nemají co jíst, panuje nejistota a život je peklo? To je ale hnusný vtip!“

„Změnit nigerijskou hymnu, kterou napsal Nigerijec, na píseň, kterou napsali kolonizátoři, je hloupé rozhodnutí a je ostudné, že nikoho v Národním shromáždění nenapadlo se proti tomu postavit,“ uvedl další uživatel X, Fola Folayan.

S reakcí přišla i bývalá ministryně školství Oby Ezekwesiliová, která uvedla, že staronovou hymnu nikdy zpívat nebude. K situaci se vyjádřil i bývalý prezidentův asistent Bashir Ahmad: „Po změně naší hymny nyní někteří lidé volají po tom, aby se změnil i název Nigérie a státní vlajka. Co si o tom myslíte vy? Měli bychom si ponechat název Nigérie?“ uvedl na síti X.

Tahir Mongunu, předseda parlamentního výboru, který návrh zákona prosadil, kritiku odmítl s tím, že je změna hymny „vhodná, příhodná a důležitá“. „Nepochybně vzbudí zápal pro vlastenectví a spolupráci. Bude podporovat kulturní dědictví. Změna státní hymny vytyčí cestu k větší jednotě,“ řekl.

Doporučované