Hlavní obsah

Nezvyklý pohyb. Tankery opouštějí íránský ostrov, kam může udeřit Izrael

Bez komentáře: Satelitní snímky ukazují pohyb lodí v okolí ostrova Chárg. Video: x.com/bradyafr

Z ostrova Chárg putuje devadesát procent íránského vývozu ropy, zároveň je považován za první na seznamu odvetných cílů Izraele proti Teheránu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy a Izrael diskutují o možnostech útoků na íránskou ropnou infrastrukturu. Alespoň podle amerického prezidenta Joea Bidena. Kdy k případné odvetě za úterní íránský útok na Izrael dojde, šéf Bílého domu nespecifikoval.

Možného útoku si jsou zřejmě vědomi i v Teheránu. Íránské tankery podle satelitních snímků opouštějí ropný terminál na ostrově Chárg v Perském zálivu, odkud putuje 90 % íránského vývozu ropy a je podle odborného serveru The War Zone považován za první na izraelském seznamu odvetných cílů.

„Zdá se, že National Iranian Tanker Company (NITC) se obává bezprostředního útoku Izraele. Jejich prázdné supertankery VLCC včera vyklidily největší ropný terminál v zemi, ostrov Chárg,“ napsal ve čtvrtek na síti X účet TankerTrackers, který sleduje celosvětovou přepravu ropy.

Na ostrově sice stále nakládají lodě, ale „z kotviště byla odstraněna veškerá volná přepravní kapacita“. Od sankcí v roce 2018 jsme něco podobného viděli poprvé, upozorňuje TankerTrackers.

Server HunterBrook analyzoval 105 satelitních snímků íránských tankerů, pořízených od loňského listopadu, a dospěl k závěru, že „je to poprvé, co všechny tankery opustily kotviště“. Opuštění lodí u tohoto ostrova potvrdil na základě prohledávání otevřených zdrojů (metoda označovaná jako OSINT) analytik Brady Africk.

Írán v úterý vyslal na židovský stát na 200 raket. Nyní se čeká, jak Izrael odpoví. Kromě úderů na íránská ropná zařízení může podle analytiků dojít i na cílené atentáty, jako bylo červencové zabití lídra Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu. K jeho likvidaci se Izrael nepřihlásil, ale obecně se má za to, že za ní stojí. „Dalším cílem mohou být systémy protivzdušné obrany,“ uvádí server Axios.

Íránský útok zahýbal i cenami ropy a plynu, které globálně vzrostly. Společnost S&P Commodity Insights vypracovala mapu, která ukazuje íránské ropné rafinérie, na něž by Izrael mohl potenciálně udeřit.

„Ceny ropy Brent vyskočily 1. října o 5 % a globální energetické trhy byly v pozoru poté, co Írán zahájil raketový útok na Izrael, což vyvolalo obavy z velké regionální eskalace a přímého konfliktu mezi Izraelem a Íránem.“

Ceny by pravděpodobně mohly jít výš, pokud skutečně Izrael zaútočí na íránská ropná zařízení. Nejenže by to ovlivnilo íránský vývoz, ale počítá se s tím, že se Teherán rozhodne pro odvetný úder.

Doporučované