Hlavní obsah

Nevýslovně chytrý tah, píší čtenáři o ukrajinském vpádu do Ruska

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o aktuální ukrajinské ofenzivě na území Ruska (ilustrační snímek).

Ukrajinská armáda zaskočila svět, ale hlavně Rusko, když její jednotky podnikly úspěšný výpad do Kurské a posléze Belgorodské oblasti, kde získaly kontrolu nad nemalým územím. Jak překvapivou operaci hodnotí čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuze u rozhovoru s analytikem mezinárodních vztahů Vladimírem Votápkem (Piráti) o aktuální situaci v Kurské a Belgorodské oblasti.

Jan-Matěj Rak: Samozřejmě, že to museli mít perfektně a dlouhodobě promyšlené. Vyhodnotili si nespočet informací, které měli z vlastních zdrojů i od spojenců k dispozici, perfektně to zorganizovali a především až neuvěřitelně dobře utajili do poslední chvíle. Vědí dobře, co dělají. Riskují hodně, ale jsou v právu.

Jaroslav Leden: Místo válčení nechť jsou Rusové donuceni věnovat se nepřetržitě logistice. Ty nekonečné přesuny a zabydlování se na nových frontových pozicích jim vezme chuť do pokračování ve válce. Do jaké míry je znechutí boj o vlastní vesnice, tedy bombardování vlastních území, o která budou muset bojovat, je otázka, ale páchat škody na vlastním, Ukrajinci obsazeném území, je nová situace, kterou dosud ruští „molodci“ neznali. Novou situací pro Ukrajince je i to, že už konečně bojují na většinou nezaminovaném území. Hlavně rozložit ruskou morálku. To je oč tu běží. Tu na frontě, ale i tu mezi běžnými občany. Ti běžní občané by válkou nezískali vůbec nic. Jen by se zvětšilo Velké Rusko o obyvatele, kteří těmi „Velkými Rusy“ se nikdy stát nechtěli a s tím, že i oni jsou součástí „Velkoruska“ se nikdy nesmířili. A navíc, dovede si někdo představit, jak by probíhalo slučování Ruska a Ukrajiny po válce? Kolik lágrů by bylo zapotřebí na „pokojné“ sloučení těchto dvou zemí, kolik Ukrajinců by se už nevrátilo do své vlasti, resp. by emigrovalo?

Jiří Havelka: Hned v první den napadení Ukrajiny Ruskem jsem říkal, že pokud jako v Čečensku Ukrajina udrží obranu prvních 14 dnů, změní se to celé ve vleklý konflikt, který Rusko vyčerpá ekonomicky, finančně i materiálně a bez většího vítězství se stáhne. Bude to trvat roky, ale je to pořád se opakující historie Ruska. Zatím to vypadá, že mám pravdu.

Karel Křižanovský: Úplně zcestné a často teď zmiňované přirovnání německého tažení na Moskvu s ofenzivou Ukrajinců. Svatá válka všechny Rusy semkla před krutým nepřítelem. Putinova dobyvačná válka Rusy postaví nakonec proti němu. Ukrajinští vojáci žádné civilisty neohrožují, natož, aby po nich stříleli. Zásobují je potravinami a pomáhají je evakuovat a vysvětlují jim, že tam nemohou zůstat, protože se brzy objeví ruská vojska, která budou jejich vesnice ostřelovat, civilista, necivilista. Civilisté svorně nadávají na jejich starosty a gubernátory, že jim nikdo nepomohl. Od Ukrajiny to byl nevýslovně chytrý tah a jejich chování se bude těmito civilisty šířit. Putin bude muset brzy zasahovat proti vlastním.

Radek Czako: Za mne dobrý strategický tah. Vynutit si odchod jednotek ze svého území, rozdělit síly nepřítele. Při přesunu jsou ruské jednotky moc na ráně, a tudíž snadno zasáhnutelné. Malé skupiny jim tak napáchají velké materiální škody. A to vše před zimou. Asi dobrý generál.

Richterova Lucie: Jaký má ukrajinský útok smysl? Rusko rozhodně není mistrem improvizace a pružné reakce. Na současné frontě už má nějak vyřešenou logistiku, nějak jim funguje velení, kooperace jednotek atd. Na nově otevřené frontě nic takového nemá. V rámci snahy o zachování tváře se bude snažit o co nejrychlejší vytlačení Ukrajinců, bez ohledu na ztráty. Bude tam zmateně a nekoordinovaně postupně vrhat vše, co bude po ruce. Pokud se Ukrajincům podaří rychle zakopat, tak se jim bude daleko snáze bránit proti pod tlakem, nekoordinovaně a chaoticky útočícím Rusákům. Je to vcelku jednoduchá ekonomická rozvaha –⁠⁠⁠ na nově otevřené frontě bude se stejnými náklady a úsilím zlikvidováno více útočících Rusáků než na staré frontě. A o to jde. Ekonomicky se jedná o prostý nárůst efektivity. Pokud bude rusácký tlak příliš silný, tak tedy kus ustoupí. Z hlediska morálky je lepší ustoupit z cizího území než z vlastního.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Doporučované