Hlavní obsah

Netanjahu zvažoval, že se cestou do USA zastaví v Česku a Maďarsku

Foto: Prashantrajsingh, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (na fotce) čelí kritice ohledně izraelského počínání v Pásmu Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kterému hrozí, že na něj bude vydán mezinárodní zatykač, zvažoval, že cestou do Spojených států navštíví i Česko a Maďarsko. Nakonec si to ale rozmyslel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvažoval možnost, že by tento měsíc cestou do Spojených států navštívil Českou republiku a Maďarsko. Nakonec se ale rozhodl letět rovnou do USA, kde má 24. července vystoupit v americkém Kongresu. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na izraelskou stanici Kan.

Server ToI dnes v této souvislosti připomněl, že v květnu hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal senát ICC, aby vydal zatykače na lídry palestinského teroristického hnutí Hamás a také na premiéra Netanjahua a izraelského ministra obrany Joava Galanta kvůli jejich činům a rozhodnutím v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy.

Khan izraelské představitele viní mimo jiné z používání vyhladovění jako válečného nástroje v Gaze či z odpírání humanitární pomoci palestinským civilistům. Lídry Hamásu viní Khan z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, včetně vraždění, braní rukojmích či mučení.

ToI dnes napsal, že pokud senát ICC vydání zatykačů potvrdí, české a maďarské úřady by měly Netanjahua při případné návštěvě Česka či Maďarska zatknout. Izraelská, česká i maďarská vláda ale Khanovu žádost o zatykače odsoudily.

Izrael stejně jako Spojené státy, Rusko nebo Čína jurisdikci ICC neuznávají, Česko a Maďarsko spolu s více než stovkou zemí ano. Izrael zároveň tvrdí, že pravomoc soudu se nevztahuje ani na palestinská území. Palestinská autonomie se sídlem v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu se ale k ICC připojila v roce 2015 a senát soudců ICC v roce 2021 rozhodl, že ICC válečné zločiny spáchané na palestinských územích soudit může.

Izraelský premiér Netanjahu měl Českou republiku navštívit loni v říjnu, cestu ale zrušil kvůli teroristickému útoku Hamásu na Izrael.

Doporučované