Hlavní obsah

Netanjahu se ve čtvrtek setká s Bidenem, v pátek zamíří za Trumpem na Floridu

Foto: X/Prime Minister of Israel

Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu při setkání 18. října 2023 v Izraeli.

Mimo setkání se současným prezidentem Joem Bidenem a exprezidentem Donaldem Trumpem, vystoupí izraelský premiér Netanjahu ve středu s projevem v americkém Kongresu. Řeč pronese po téměř deseti měsících války v Pásmu Gazy.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který je momentálně na návštěvě Spojených států, se ve čtvrtek setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na Bílý dům, kde se setkání uskuteční. Republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb a exprezident Donald Trump mezitím oznámil, že se s Netanjahuem setká v pátek ve svém sídle na Floridě.

Kolem setkání Netanjahua s Trumpem panovaly značné nejasnosti poté, co Trump na sociálních sítích hovořil o středě i čtvrtku. Nakonec na své sociální síti Truth Social uvedl, že schůzku přesunul na pátek na Netanjahuovu žádost.

Netanjahu ve středu vystoupí s projevem v americkém Kongresu po téměř deseti měsících války v Pásmu Gazy. Konflikt vyvolal útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října, na nějž Izrael reagoval masivním vojenskou ofenzivou. Očekává se, že dohoda o příměří a výměně rukojmích za palestinské vězně bude jedním ze stěžejních témat čtvrtečního jednání mezi Bidenem a Netanjahuem.

Kromě toho se Netanjahu setká také s Trumpem. „Těším se na přivítání Bibiho Netanjahua v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě,“ napsal dnes Trump. Exprezident, který dříve vyzval Izrael, aby „dokončil“ svou válku proti Hamásu, se soustavně prezentuje jako spolehlivý spojenec Izraele.

Během Trumpova funkčního období v Bílém domě Spojené státy přesunuly své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což potěšilo Izraelce a rozzuřilo Palestince, podotkl Reuters. Za Trumpovy vlády také Izrael za zprostředkování Spojených států normalizoval vztahy s Bahrajnem i Spojenými arabskými emiráty.

Trump také na sociálních sítích kritizoval viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která s největší pravděpodobností získá nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb poté, co Biden oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení. Trump o Harrisové prohlásil, že „v žádném případě není schopna zastavit“ světové konflikty.

Doporučované