Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Netanjahu je pod silným tlakem, aby přijal Bidenův plán na příměří v Gaze

Foto: Profimedia.cz

„Bidene, zachraň je před Netanjahuem,“ zní jeden ze sloganů sobotního protestu v Tel Avivu svolaného příbuznými rukojmích držených teroristy z Hamásu.

Tel Avivem zní hesla proti izraelskému premiéru Netanjahuovi a na podporu amerického prezidenta Bidena. Rodiny rukojmích se bojí, že nový plán na příměří v Pásmu Gazy může být poslední naděje na návrat jejich blízkých.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina rodinných příslušníků rukojmích, které palestinské teroristické hnutí Hamás od loňského října stále drží v Pásmu Gazy, v sobotu vyzvala Izraelce, aby se znovu vydali do ulic. Mají obavy, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu by mohl zhatit návrh na příměří v Pásmu Gazy představený v pátek americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Po dlouhém období beznaděje nám Bidenova řeč dala poprvé opravdovou naději,“ citoval server The Times of Israel (ToI) Ejnav Zangaukerovou, jejíž syn Matan zůstává v zajetí Hamásu. „Mluvil proto, že ví, že i Netanjahu by tu dohodu mohl torpédovat. Biden chtěl, aby veřejnost věděla, co je doopravdy na stole.“

Bidena považují za jedinou naději

Jejich prosby byly vyslyšeny. Večer se v Tel Avivu, jako každou sobotu, sešla velká demonstrace, kde se skandovalo například: „Přiveďte je domů.“ Protestující mávali izraelskými i americkými vlajkami a pronášeli hesla namířená proti Netanjahuovi.

„Biden je naše jediná naděje,“ řekla agentuře AFP jedna z demonstrujících. Organizátoři počet zúčastněných odhadli na 120 tisíc lidí, což by představovalo vůbec největší protest od teroristického útoku Hamásu ze 7. října. Číslo ale zatím nelze nezávisle ověřit.

Netanjahu od projevu amerického prezidenta vydal už dvě veřejná prohlášení. Ani v jednom jasně neřekl, jestli stojí za návrhem, který Biden označil jako izraelský. Za pozornost ale stojí už to, že se premiér vůbec vyjádřil, protože Biden svůj projev přednesl už o šabatu, během něhož se izraelští politici obvykle nevyjadřují.

Plán příměří v Gaze představený Bidenem

Americký prezident Joe Biden na konci května představil, jak řekl, izraelský třífázový plán na příměří v Pásmu Gazy. Válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás tam trvá od loňského 7. října, kdy Hamás a další organizace podnikly teroristický útok na Izrael.

První fáze

  • Šestitýdenní příměří, během něhož se izraelské síly stáhnou „ze všech obydlených oblastí Gazy“ a neozbrojení palestinští civilisté se budou smět vrátit domů.
  • Hamás propustí určitý počet izraelských rukojmí, případně pošle pozůstatky některých zemřelých, a Izrael pustí na svobodu stovky palestinských vězňů.
  • Izrael umožní „nárůst“ dodávek humanitární pomoci, denně by do Gazy mohlo přijíždět 600 kamionů.
  • Přes zprostředkovatele začnou vyjednávání mezi Hamásem a Izraelem. Když uspějí, přistoupí se k dalším fázím plánu.
Foto: POTUS/X.com

„Toto je rozhodující moment,“ prohlásil Biden, když představoval plán příměří. Hamás podle něj musí návrh přijmout a ukázat, že to s mírem myslí vážně.

Druhá fáze

  • Hamás vrátí všechny zbývající rukojmí, Izrael stáhne veškeré své síly z Gazy.
  • Následuje trvalé příměří.

Třetí fáze

  • Hamás vrátí pozůstatky všech zemřelých rukojmích.
  • Začne „velký rekonstrukční plán“ válkou zničené Gazy. Spojené státy a další země pomohou s obnovou obytných domů, škol i nemocnic.

„Podmínky Izraele pro ukončení války se nezměnily: zničení vojenských a vládnoucích schopností Hamásu, propuštění všech rukojmích a zajištění toho, aby Pásmo Gazy již nepředstavovalo hrozbu pro Izrael,“ napsal Netanjahu v sobotu na síti X. „S představou, že bude Izrael souhlasit s trvalým příměřím před splněním těchto podmínek, nelze začínat.“

Háček může spočívat například v tom, že úplné zničení Hamásu izraelští představitelé spojují s nutností dokončit ofenzivu do Rafahu, posledního města v Pásmu Gazy, kam izraelské pozemní jednotky dosud plně nepronikly. Do té doby by tak měla pokračovat válka, což je v rozporu s požadavkem Hamásu na to, aby příměří bylo trvalé.

Vzpurní ministři a vstřícný šéf opozice

Rodiny rukojmích se navíc obávají, že by premiér mohl podlehnout tlaku extremistických členů své vlády, jako je například ministr bezpečnosti Itamar Ben Gvir. „Chtějí, aby tato válka trvala věčně, a jsou připraveni kvůli tomu obětovat rukojmí,“ domnívá se podle ToI Jifat Calderonová, jejíž bratranec Ofer zůstává v zajetí Hamásu.

Calderonová spoléhá na to, že Netanjahua přesvědčí další členové vlády - člen válečného kabinetu Benny Ganc, ministr a bývalý náčelník izraelského generálního štábu Gadi Eizenkot a ministr obrany Joav Galant.

Ganc už návrh příměří veřejně podpořil. „Zavázali jsme se, že prosadíme dohodu, na které se jednomyslně shodl válečný kabinet,“ prohlásil podle serveru The Jerusalem Post na téma plánu představeného Bidenem.

Ganc patří mezi Netanjahuovy politické protivníky a součástí vlády se stal až po teroristických útocích z loňského 7. října. Ve svém vyjádření zároveň poděkoval Bidenovi za jeho „oddanost izraelské bezpečnosti“, kterou ukazuje po celou válku. Netanjahua s americkým prezidentem pojí vlažnější vztahy.

Na premiéra tlačí i vůdce nejsilnější opoziční strany Jair Lapid. „Izraelská vláda nemůže ignorovat důležitý projev prezidenta Bidena. Na stole je dohoda, která by se měla uzavřít,“ napsal na sociální síti X.

Nabídl Netanjahuovi podporu, pokud by vládní extremisté byli proti a chtěli odejít z vlády. Jeden z nich, ministr financí Becalel Smotrič, později rezignací skutečně pohrozil.

Rozhovor

„Některá rukojmí zabily i izraelské bomby,“ je přesvědčený bývalý izraelský vyjednavač Geršon Baskin, který v rozhovoru oceňuje i prezidenta Joea Bidena. Žádný americký státník toho podle něj neudělal pro Izrael více.

Fórum rodin rukojmích, které ale nesdružuje všechny příbuzné lidí držených Hamásem, slíbilo, že už v „následujících hodinách“ osloví všechny členy kabinetu, vlády i parlamentu a bude požadovat okamžité přijetí dohody.

„Nepromeškejte tuto chvíli,“ citoval britský deník The Times z jejich vyjádření. „Může to být poslední šance zachránit jejich životy,“ dodal k tomu Gili Roman, jehož sestru Hamás už propustil, ale v Gaze zůstává ještě její švagrová.

Netanjahu by mohl mít prostor pro manévry

Britská BBC se domnívá, že Netanjahu si nechává prostor pro přijetí dohody. Všímá si, že ani v jednom z prohlášení premiér nepoužil termín „totální vítězství“, který od něj zazníval v minulosti. Podle stanice by si tak mohl vytvářet prostor pro odmítnutí kritiky, že Hamásu příliš ustupuje.

V tomto směru naznačil izraelskému premiérovi cestu i Biden. Podle něj Hamás už byl během dosavadní války zničen natolik, že nedokáže zopakovat útok proti Izraeli podobný tomu z loňského října. Americký prezident zároveň vyzval izraelskou vládu, aby odolala tlaku odpůrců případné dohody.

Z druhé strany Biden tlačil i na Hamás. „Tato dohoda je příležitostí dokázat, jestli to myslí vážně. Je třeba, aby Hamás tuto dohodu přijal,“ apeloval šéf Bílého domu. V sobotu pak Spojené státy vyzvaly obě strany k přijetí dohody ve společném prohlášení s Egyptem a Katarem. Země se celou dobu podílí na zprostředkovávání rozhovorů.

Od představitelů teroristického hnutí zatím přichází relativně pozitivní odezva. Nový plán totiž jasně vytyčuje cestu k trvalému příměří, což byla hlavní výhrada Hamásu proti dosavadním návrhům, kterým byl nakloněný Izrael.

Židovský stát také podle zákulisních informací deníku The New York Times učinil velké ústupky v tom, v jakých počtech budou v počátečních fázích plánu propouštěni rukojmí.

Podle Basema Naima, člena politického vedení Hamásu v Kataru, závisí další kroky na Izraeli. V reakci na Netanjahuovo prohlášení v rozhovoru pro BBC ale zároveň židovský stát varoval. „Pokud se pokusí pokračovat (ve válce, pozn. red.), nenajde nic jiného než Palestince - všechny Palestince - připravené vzdorovat okupaci.“

Doporučované