Hlavní obsah

„Nepustím je do USA.“ Trump chce až 200procentní cla na auta z Mexika

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

Ilustrační fotografie.

Americký exprezident již dříve mluvil o clu ve výši až 100 procent, dvojnásobnou cifru poprvé zmínil při kampani ve Wisconsinu. Už cla vyšší než 25 procent by však měla obrovský vliv na ceny aut.

Článek

Republikánský kandidát Donald Trump uvedl, že by v případě svého zvolení uvalil cla ve výši až 200 procent na automobily dovezené z Mexika. „Nedovolíme to, nepustíme ty vozy do Spojených států,“ uvedl.

Trump již dříve slíbil, že by na osobní a nákladní auta uvalil až stoprocentní cla, připomíná agentura Reuters. Tímto opatřením chce zajistit ochranu domácího automobilového průmyslu. O zdvojnásobení původní částky poprvé promluvil na nedělním setkání s voliči ve městě Juneau ve Wisconsinu.

Exprezident se do Wisconsinu vypravil již počtvrté za osm dní, čímž potvrdil důležitost, kterou tento stát pro jeho volební výsledek má. Podle posledních průzkumů zde má ve mírný náskok Harrisová, v roce 2020 ve Wisconsinu vyhrál současný prezident Joe Biden.

Vysoká cla na dovozová auta byla tématem Trumpovy kampaně i při jeho předchozích kandidaturách. Proclení vozů importovaných z Mexika už na víc než 25 procent by podle výrobců mělo rozsáhlý dopad na výrobu i ceny automobilů v USA. V roce 2023 vyvezlo Mexiko do Spojených států asi tři miliony vozidel.

Doporučované