Hlavní obsah

Německo znovu obnovilo deportace do Afghánistánu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek z Kábulu.

První letadlo s 28 deportovanými odstartovalo podle německých médií časně ráno z Lipska směrem do Kábulu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německo znovu začalo s vyhošťováním do Afghánistánu, byť se zemí ovládanou radikálním islamistickým hnutím Tálibán neudržuje diplomatické vztahy.

Děje se tak poprvé od roku 2021, kdy se Tálibán po odchodu západních sil chopil moci.

„Jedná se o afghánské občany, kteří byli v Německu odsouzeni a nemají tak právo k pobytu,“ oznámil podle DPA v pátek mluvčí spolkové vlády.

Agentura rovněž informovala, že letadlo s 28 deportovanými odstartovalo časně ráno z Lipska směrem do Kábulu. Do Lipska byli odsouzení Afghánci dopraveni z různých spolkových zemí.

„Spolková vláda je i nadále odhodlána tyto repatriace provádět. Bezpečnost Německa jednoznačně převažuje nad zájmem o ochranu pachatelů a nebezpečných osob,“ uvedl mluvčí spolkové vlády Steffen Hebestreit v dnešním prohlášení.

Informace přichází krátce poté, co se německé politické špičky shodly na nutnosti zpřísnit přístup k migraci. A to po teroristickém útoku z minulého pátku, kdy neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie v západoněmeckém Solingenu zavraždil nožem tři lidi a dalších osm zranil. Německo ho předtím plánovalo deportovat, ale muž se úřadům vyhýbal.

Téma migrace je v Německu teď zvlášť citlivé, protože už v neděli čekají dvě spolkové země z bývalého východního Německa zemské volby. Očekává se v nich výrazný nárůst podpory nejen pro populistickou Alternativu pro Německo (AfD), ale i pro levicově konzervativní Alianci Sahry Wagenknechtové.

Kontext

Německé bezpečnostní složky by mohly získat víc pravomocí při boji s radikalismem. Opozice žádá výrazné zpřísnění pravidel pro přijímání přistěhovalců.

Související témata:

Doporučované