Hlavní obsah

Němci vydali zatykač kvůli Nord Streamu. Podezřelý utekl na Ukrajinu

Foto: dragancfm, Shutterstock.com

Části plynovodu Nord Stream v Baltském moři zničil výbuch v září 2022.

aktualizováno •

Vyšetřovatelé se podle anonymních zdrojů německých médií domnívají, že ukrajinský potápěč a bývalý voják se podílel na poškození plynovodu Nord Stream. Prokuratura se nevyjádřila. Podezřelý je i manželský pár.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německo vydalo evropský zatykač na ukrajinského instruktora potápění, který byl údajně členem týmu, jenž vyhodil do povětří plynovod Nord Stream, informuje s odkazem na německé noviny Süddeutsche Zeitung, Die Zeit a televizi ARD a jejich anonymní zdroje agentura Reuters.

Němečtí vyšetřovatelé se domnívají, že muž žijící tou dobou v Polsku byl jedním z potápěčů, kteří v září 2022 nastražili výbušná zařízení na potrubí vedoucí z Ruska do Německa pod Baltským mořem. Německá generální prokuratura se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Německo v červnu požádalo Polsko, aby muže zatklo. Podle zdrojů zpravodajského serveru Der Spiegel ale podezřelý pravděpodobně Polsko opustil.

Polská prokuratura později potvrdila, že takový zatykač obdržela. Podezřelý podle ní už není na polském území. „Muž na začátku července překročil polsko-ukrajinskou hranici,“ oznámila mluvčí generální prokuratury Anna Adamiaková. Hledaný v té době ještě nebyl v databázi polské pohraniční stráže.

V rámci německého vyšetřování podezření ze sabotáže byli identifikováni další podezřelí, muž a žena – rovněž ukrajinští instruktoři potápění. Na ně ale zatím zatykač vydán nebyl.

Společný investigativní projekt Süddeutsche Zeitung, ARD a Die Zeit na stopy vedoucí na Ukrajinu upozornil už loni. Novinářům se nejprve podařilo zmapovat cestu podezřelé jachty Andromeda, na níž se měli podle vyšetřovatelů záškodníci pohybovat, a síť lidí a firem spojených s jejím provozem.

Podrobněji o dřívějším zjištění:

Urostlý bývalý voják s bradkou

Nově identifikovaným hlavním podezřelým je Wolodymyr Z. (média v Německu nezveřejňují celá jména podezřelých), například Die Zeit o něm ale píše jako o Wladimiru S. Rozdíl může být způsoben odlišným přepisem jména z ukrajinštiny a ruštiny.

Vyšetřovatelé ho údajně identifikovali z fotografie z kamery na rychlostním radaru, která ho měla zachytit v bílém citroënu poblíž severoněmeckého ostrova Rujána 8. září 2022, zřejmě v momentě, kdy vezl záškodnické komando na jachtu. Kromě fotografie k vydání zatykače pomohly i výpovědi svědků, kteří muže poznali a označili za člena skupiny Ukrajinců, které podezřelá soukromá firma převážela z Polska do Německa.

Wolodymyr Z., další čtyři muži a jedna žena měli na jachtě Andromeda obeplout několik zastávek v Dánsku, Švédsku, Polsku a Německu a mezitím položit na potrubí v hloubce 80 metrů výbušninu, jejíž stopy byly později nalezeny i přímo na lodi.

Hlavního podezřelého německá média popisují jako urostlého 44letého muže s bradkou, který pracoval pro společnost zajišťující vytápění, čerpadla a klimatizace v polském městě Pruszków. Novinářům se podařilo dohledat, že v roce 2019 absolvoval školení „servisního technika“ potápěcího zařízení. Pochází z Kyjeva, kde podle médií také sloužil u ukrajinské armády.

Die Zeit bez bližšího vysvětlení detailů uvádí, že reportérům se podařilo s podezřelým telefonicky spojit a že měl své zapojení do sabotáže popřít. Měl také říct, že od novinářů o podezření proti vlastní osobě slyší poprvé.

Podezřelý manželský pár

Spolu s ním jsou podle článků podezřelí i jeho dva přátelé a majitelé potápěčské školy se sídlem v Kyjevě. Jde o manželský pár Světlana a Evgen U. Nebylo ale shromážděno dost důkazů, aby na ně vyšetřovatelé mohli vydat zatykač.

Pár je podle médií aktivní na sociálních sítích a nezdá se, že by byl výjimečně opatrný a něco skrýval. Novinářům se podařilo telefonicky spojit se Světlanou, která uvedla, že o sabotáži nic neví a v září 2022 byla na dovolené v Bulharsku.

Foto: Seznam Zprávy

Plynovody Nord Stream a Nord Stream 2 s vyznačením míst explozí.

Německo poslalo zatykač na hlavního podezřelého do Polska údajně už v červnu, ale polská vláda podle německých médií „zjevně váhala“, jak má se situací naložit.

V otázce, zda či jak moc byla akce koordinována přímo ukrajinskou vládou, investigace nepřináší žádná nová zjištění. Články jen připomínají, že podle starší zprávy o tom, že ještě než k útoku došlo, před ním varovaly nizozemské zpravodajské služby, které uváděly, že o tomto plánu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nic neví.

Akce měla podle této zprávy být buď vedená tehdejším velitelem Ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným, nebo mělo jít o sólo akci „zběhlé jednotky“ ukrajinské armády jednající na vlastní pěst.

Na konci loňského roku pak The Washington Post a Der Spiegel přišly s dalšími zprávami o napojení na ukrajinskou armádu, podle kterých ukrajinskému komandu pomáhal plukovník pracující pro ukrajinské tajné služby i kontrarozvědku Roman Červinskyj. Ten byl už v dubnu 2023 poslán do vězení za zneužití pravomocí kvůli údajnému pochybení při operaci s cílem přesvědčit ruského pilota, aby přeběhl na Ukrajinu. I podle této verze příběhu je možné, že nejvyšší ukrajinské politické vedení nemělo o plánu tušení.

Doporučované