Hlavní obsah

Německo pozastavilo dodávky zbraní do Izraele

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Německo zastavilo export zbraní, dokud nebude rozhodnuto o žalobách, kterým čelí (ilustrační snímek).

Německo pozastavilo vývoz zbraní do Izraele kvůli právním sporům. Od útoku Hamásu do Izraele vyvezla země pouze náhradní díly do zbraní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německo přestalo schvalovat export vojenských zbraní do Izraele. S odvoláním na analýzu dat a na zdroj blízký německému ministerstvu hospodářství to uvedla agentura Reuters. Vývoz německých zbraní do Izraele už letos prudce klesl, vývoz zbraní do Izraele už ale přerušily i další evropské země.

Loni Německo schválilo vývoz zbraní a výzbroje do Izraele v celkové hodnotě 326,5 milionu eur (zhruba 8,2 miliardy Kč), což představovalo desetinásobný nárůst proti roku 2022, vyplývá z údajů ministerstva hospodářství, které povolení k exportu schvaluje. Letos už objem schváleného exportu klesl, od ledna do 21. srpna export činil 14,5 milionu eur. Do kategorie „válečné zbraně“ přitom spadalo zboží jen za 32 449 eur.

Zdroj blízký ministerstvu citoval vysoce postaveného vládního činitele, podle něhož ministerstvo pozastavilo schvalování povolení k exportu zbraní do Izraele do doby, než bude rozhodnuto o žalobách, podle nichž Německo takovými exporty porušuje humanitární právo. Jednou takovou žalobou se zabývá Mezinárodní soudní dvůr, druhou berlínský soud z podnětu Evropského centra pro ústavní a lidská práva (ECCHR).

Německá vláda podle zdroje Reuters uvedla, že od loňského 7. října, kdy po vpádu ozbrojenců palestinského teroristického hnutí Hamás do Izraele eskaloval nynější konflikt mezi Izraelem a Hamásem, nebyly z Německa do Izraele vyvezeny žádné zbraně kromě náhradních dílů v rámci dlouhodobých kontraktů.

Související témata:

Doporučované