Hlavní obsah

Německo dodá Ukrajině dalších 12 samohybných houfnic, oznámil ministr

Foto: Filmbildfabrik, Shutterstock.com

Houfnice PzH 2000.

aktualizováno •

Boris Pistorius zdůraznil, že Německo dodá slíbené protivzdušné systémy a bude Ukrajinu podporovat v obraně proti ruské agresi tak dlouho, jak to bude potřeba.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německo dodá Ukrajině dalších 12 samohybných houfnic PzH 2000 za 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Polovinu letos, polovinu příští rok. Na okraj jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké vojenské základně Ramstein to uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius.

Schůzky zhruba padesátky zemí, které vojensky podporují Ukrajinu, se tentokrát zúčastnil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na začátku jednání vyzval spojence, aby jeho zemi dodali slíbené systémy protivzdušné obrany. Řekl také, že Ukrajina potřebuje zbraně dlouhého doletu nejen pro použití na ukrajinském území, ale i na území Ruska. Pistorius k tomu na tiskové konferenci řekl, že Německo svůj postoj v této otázce nezměnilo.

Kancléř Olaf Scholz odmítá Ukrajině dodat výkonnější německé střely s plochou dráhou letu Taurus. Přesto je Německo co do objemu zdaleka nejdůležitější dodavatel zbraní na Ukrajinu ze zemí EU a celkově druhý nejvýznamnější po Spojených státech.

Podle Pistoriuse zůstane německou prioritou pomoc Ukrajině s protivzdušnou obranou. Rusko se podle něj nyní snaží před nadcházející zimou zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Podle webu spolkové vlády už Německo předalo ukrajinské armádě čtyři systémy Iris-T SLM a tři komplety Iris-T SLS, v přípravě na dodání pak uvádí osm kusů Iris-T SLM a devět Iris-T SLS. Německo rovněž předalo Ukrajině tři protivzdušné komplety Patriot, 52 protiletadlových samohybných systémů Gepard a dva protivzdušné systémy Skynex.

Členem kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která se dnes sešla v Ramsteinu, je i Česko, které na jednání zastupuje náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

Pomoc z Británie

Další zbraně Ukrajině poskytne také Velká Británie, která dodá 650 lehkých víceúčelových střel v hodnotě 162 milionů liber (v přepočtu asi 4,8 miliardy korun). Střely jsou vyráběné francouzskou zbrojovkou Thales a mají dolet více než 6 kilometrů. Informuje o tom BBC.

Britský ministr obrany John Healey před pátečním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké vojenské základně Ramstein uvedl, že nová dodávka střel významně posílí ukrajinskou protileteckou obranu.

Ukrajině také podle BBC poskytnou balíček Spojené státy v hodnotě 250 milionů dolarů (přibližně 5,6 miliardy Kč).

Doporučované