Hlavní obsah

Německá policie podnikla razii proti pašeráckému gangu

Foto: B.Dpunkt, Shutterstock.com

Zásahu se účastní i speciální jednotka GSG 9. Ilustrační foto.

Do akce v pěti spolkových zemích je zapojeno přes 300 policistů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Německá policie ve středu ráno spustila razie v několika spolkových zemích. Cílí na údajný pašerácký gang, který měl od loňska do země západobalkánskou trasou přivézt nejméně 140 lidí, napsal server Tagesschau.

Mluvčí uvedl, že se policie zajímá o 19 objektů v Durynsku, Bádensku-Württembersku, Šlesvicku-Holštýnsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Sasku-Anhaltsku. Hlavní pozornost je zaměřena na durynskou Jenu.

Rozhlasová stanice MDR informovala, že se do celostátní operace zapojilo více než 300 policistů. V Jeně pak byla nasazena speciální jednotka GSG 9.

Tagesschau uvádí, že gang k pašování používal dodávky. Migranti pak byli ubytováni v bytě v Jeně. Podle mluvčího bylo k platbám využíváno bankovnictví Hawala – neformální platební systém, kdy se hotovost převádí s pomocí prostředníků.

Vyšetřovatelé se na stopu gangu dostali poté, co bylo na západobalkánské trase zastaveno několik přepravců. Podle policie byl zatykač vydán na tři syrské a dva irácké státní příslušníky. Celkem je vyšetřování vedeno proti 18 podezřelým.

Doporučované