Hlavní obsah

Někteří lidé věznění Ruskem se báli o život. Setkání bylo emotivní, řekl Scholz

Foto: Gints Ivuskans, Shutterstock.com

Spolkový kancléř Olaf Scholz.

Z Ruska se na Západ vyměnilo 16 lidí, opačným směrem deset. Většina z nich přiletěla na německé letiště Kolín-Bonn, kde je v noci přivítal kancléř Scholz.

Článek

Někteří lidé propuštění z ruských věznic se tam báli o své zdraví, a dokonce i o život. Po uvítání skupiny lidí osvobozených během výměny vězňů mezi Ruskem a západními zeměmi to v noci na pátek řekl německý kancléř Olaf Scholz. Setkání se skupinou lidí, z nichž někteří strávili v ruských věznicích i několik let, označil za velmi emotivní, napsaly agentury Reuters a AFP.

V rámci největší výměny vězňů od konce studené války zamířilo z Ruska na západ 16 lidí, opačným směrem deset. Většina z lidí propuštěných Moskvou přiletěla na německé letiště Kolín-Bonn, kde je v noci přivítal Scholz, který kvůli tomu přerušil dovolenou.

„Mnoho z nich nečekalo, že se to stane teď, a jsou stále plni dojmů z toho, že mohou najednou být po tom všem volní,“ řekl podle Reuters Scholz novinářům po setkání s propuštěnými.

Z Ruska se dostala například rusko-americká novinářka dříve žijící v Česku Alsu Kurmaševová, političtí oponenti režimu prezidenta Vladimira Putina Vladimir Kara-Murza a Ilja Jašin, ochránce lidských práv ze sdružení Memorial Oleg Orlov či několik spolupracovníků zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného.

Doporučované