Hlavní obsah

Nejzranitelnější oblast světa. Stoupající hladiny moří ohrožují Tichomoří

Foto: Shutterstock.com

V tichomořské Nové Kaledonii žije bezmála čtvrt milionu lidí. Ilustrační fotografie.

Generální tajemník OSN António Guterres se zúčastnil setkání lídrů Tichomořského ostrovního fóra v Tongu. Tam prohlásil, že velcí znečišťovatelé mají jasnou povinnost snížit emise, jinak riskují celosvětovou katastrofu.

Článek

Zpráva Světové meteorologické organizace o stavu klimatu v jihozápadním Pacifiku uvádí, že tento region čelí trojímu nebezpečí: zrychlujícímu se vzestupu mořské hladiny, oteplování oceánů a zvyšování kyselosti moří, informoval web BBC.

„Tichomoří je dnes nejzranitelnější oblastí světa. Ve vztahu k Tichomoří existuje obrovská nespravedlnost a to je důvod, proč jsem zde. Malé ostrovy nepřispívají ke změně klimatu, ale vše, co se děje kvůli změně klimatu, se zde násobí,“ řekl generální tajemník OSN António Guterres na setkání lídrů Tichomořského ostrovního fóra.

Nakonec si však stoupající hladina moře přijde pro nás všechny, varoval ve svém projevu s tím, že OSN vydává dvě samostatné zprávy – jednu o stoupající hladině moří a druhou o tom, jak tento jev ohrožuje tichomořské ostrovní státy.

Zpráva nazvaná Surging Seas in a Warming World (Zvedající se hladiny moří v oteplujícím se světě) podle Reuters ukazuje, že průměrná hladina světových moří stoupá rychlostí, která nemá za posledních 3000 let obdoby. „Důvod je jasný: skleníkové plyny, které v drtivé většině vznikají spalováním fosilních paliv, vaří naši planetu. Moře to odnáší –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ doslova,“ uvedl Guterres ve svém projevu na fóru.

Téma letošního ročníku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ transformační odolnost –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ bylo prověřeno hned v úvodní den, kdy nové auditorium zaplavily prudké deště a budovy byly evakuovány kvůli zemětřesení.

„Je to taková ostrá připomínka toho, jak jsou věci v našem regionu nestálé a jak je důležité, abychom se připravili na všechno,“ řekl BBC Joseph Sikulu, ředitel tichomořské organizace 350, která se zasazuje o boj se změnou klimatu. „Je důležité, aby vedoucí představitelé, zejména ze zemí jako Austrálie a Nový Zéland, přijeli a byli svědky těchto věcí na vlastní oči,“ dodal Sikulu.

Doporučované