Hlavní obsah

Nejvyšší soud nevidí v atentátu na Fica terorismus, píše slovenský portál

Foto: Evropská rada

Robert Fico.

aktualizováno •

Podle soudu sice obviněný do vazby patří, ale orgán nesouhlasí s právní kvalifikací, podle které je stíhán za terorismus.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V případu květnového atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica nevidí slovenský nejvyšší soud terorismus. Tříčlenný senát soudců k tomuto závěru dospěl minulý měsíc, informoval ve středu portál Aktuality.sk, který získal rozhodnutí o uvalení vazby.

Podle soudu sice obviněný do vazby patří, ale orgán nesouhlasí s právní kvalifikací, podle které je stíhán za terorismus. Portál označil názor soudu za „přelomový“.

Policie zpočátku případ vyšetřovala jako pokus o vraždu, na teroristický čin byl překvalifikován necelé dva měsíce po střelbě. Změnu právní kvalifikace skutku na zvláště závažný zločin teroristického útoku ohlásil osobně generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.

Za teroristický útok trestní zákoník v případě uznání viny obžalovaného předpokládá uložení doživotí. Za pokus o úkladnou vraždu atentátníkovi hrozilo 25 let vězení nebo doživotí.

Na Fica střílel podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, kterého soud krátce po činu poslal do vazby. Na ministerského předsedu důchodce zaútočil z bezprostřední blízkosti poté, co Fico v polovině května po výjezdním zasedání vlády v Handlové přišel pozdravit lidi na místní náměstí.

Střelec svůj čin podle soudního dokumentu zdůvodnil tím, že nesouhlasí s politikou nynější vlády. Tvrdil, že politika nechtěl zabít.

Rozhodnutí soudu ale neznamená, že policie a prokuratura nemohou dále hledat důkazy, které by potvrdily závěry o spáchání teroristického činu. Z rozhodnutí o vazbě nevyplývá ani to, že by prokurátorka a vyšetřovatelka teď musely měnit právní kvalifikaci skutku, napsaly Aktuality.sk. Soud nepochyboval, že podezřelým je právě důchodce z Levic a že existují důvody pro vazební stíhání, dodal portál.

Atentát v Handlové

Dne 15. května 2024 po výjezdním jednání vlády v Handlové byl na Roberta Fica spáchán atentát střelnou zbraní. Byl okamžitě převezen do nemocnice. Jeho stav byl několik dní velmi vážný, až v pondělí 20. května vedení nemocnice oznámilo, že je jeho stav stabilizovaný a premiér je mimo ohrožení života. O deset dní později byl propuštěn do domácího léčení a v červenci se vrátil k práci. Pachatele atentátu policie zadržela.

Doporučované