Hlavní obsah

Nejrušnější den v letecké dopravě za pět let. I dnes zrušili Britové 45 letů

Foto: Profimedia.cz

Žena čeká na odložený let na londýnském letišti Gatwick.

aktualizováno •

Tisíce britských turistů neodletěly na dovolenou ani v sobotu, problémy na letištích pokračovaly. Experti varují, že úplné obnovení všech služeb může trvat celé týdny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většina světa se po pátečním výpadku IT systémů rychle vrací do normálu, v Británii ale chaos částečně trvá. Do sobotního rána se totiž probudilo hned 50 tisíc turistů na místě, kde už být neměli. Pro tisíce rodin ten den skončil školní rok a mnoho Britů se chystalo odletět na prázdniny - nejčastějšími destinacemi jsou Španělsko, Řecko a Turecko.

„Ve Spojeném království nastane nejrušnější den pro leteckou dopravu za posledních pět let,“ řekl Simon Calder, jenž píše o cestování do deníku The Independent. Páteční situaci na britských letištích označil za „strašnou“, mnozí pasažéři marně čekající na své páteční spoje byli „naprosto skleslí“.

Online reportáž

Dopady výpadku sledujeme online. Informace o výpadcích systémů přicházely od rána z celého světa - od Austrálie přes Turecko po Británii, Španělsko i Česko. Nešlo jen o letiště, problémy měly i nemocnice či banky.

Problémy mají pokračovat i o víkendu. Kvůli tisícům zrušených letů nezůstali na místě jen turisté, ale i letadla a jejich posádky, nyní se musejí přesouvat zpět. Zpoždění nebo i zrušení letů tak experti očekávají i během víkendu, úplný návrat k normálu může podle nich trvat celé týdny.

Očekávání se potvrdila - v 11 hodin dopoledne britského času Calder informoval, že v sobotu bylo zrušeno 45 letů mířících na britská letiště, nebo naopak z nich odlétajících. K 50 tisícům lidí, kteří se svých letů nedočkali v pátek, se tak v sobotu přidá nejméně sedm tisíc dalších.

„Jsme na začátku jednoho z nejrušnějších období cestování, některé školy končily včera a mnoho dalších příští týden. Pokud se tento víkend chystáte na dovolenou, je vhodné se informovat u svého poskytovatele cestovních služeb, zda není třeba podniknout nějaké další kroky, protože některé podniky stále pociťují dopad pátečního výpadku IT,“ varovala výletníky asociace cestovního ruchu Abta.

Výpadek IT systémů 2024

V pátek 19. července 2024 postihl země po celém světě výpadek IT služeb Microsoftu, které mimo jiné zasáhl provoz letišť včetně toho pražského. Kvůli tomu se opožďovaly odlety i přílety, na letišti v Praze byl zřízen provizorní systém k odbavování.

Za výpadkem stála nesprávná aktualizace softwaru CrowdStrike. Globálně ovlivnil také například bankovnictví, média nebo zdravotnické systémy, to se však netýkalo České republiky.

Doverský přístav se sice v pátek s výpadky systémů nepotýkal a pasažéři odjížděli na čas, v sobotu už ale jeho provozovatelé dopady pocítili. Do přístavu zamířily stovky Britů, kterým zrušily aerolinky lety a před vjezdem do něj se tvořily hodinové fronty. Generální ředitel přístavu Doug Bannister nicméně listu The Guardian řekl, že vše běží dobře a že Dover má kapacity na odbavení většího množství cestujících. Oproti pátečním osmi tisícům aut očekávají dnes v Doveru vozů o dva tisíce více.

Lékaři přešli na tužku a papír

Kromě letecké i vlakové dopravy zasáhly páteční výpadky IT systémů i britské zdravotnictví. Minimálně v lékárnách je jasné, že problémy pokračují. Místopředseda Národní asociace lékárníků Olivier Picard informoval, že lékárny nemohly stáhnout online recepty vydané 19. července a po výpadku nemohly další recepty přijímat. Většina lékáren tak podle něj bude i dnes fungovat v režimu offline.

V podobné situaci se v pátek ocitli lékaři, kteří přešli z počítače na tužku a papír. „Měli jsme lidi, kteří si měli přijít pro výsledky (vyšetření), a my jsme je neviděli. Řekli jsme jim: ‚Promiňte, nemůžeme vám pomoci‘ Jen jsme se snažili vypořádat se s mimořádnými událostmi dne, které jsme opravdu nemohli čekat,“ řekl lékař Fari Ahmad pořadu BBC Breakfast.

George Kurtz, šéf firmy CrowdStrike, jejíž chybná aktualizace shodila systémy Windows, se v pátek za pochybení omluvil: „Dnes se nejednalo o bezpečnostní ani kybernetický incident. Naši zákazníci zůstávají plně chráněni. Chápeme závažnost situace a hluboce se omlouváme za nepříjemnosti,“ napsal na síti X.

Její majitel, miliardář Elon Musk, zveřejnil včera příspěvek, v němž firmu CrowdStrike zesměšnil. Napsal, že ji jeho lidé vymazali ze všech systémů, a přidal svoji fotografii v hořící místnosti s popiskem „serverovna CrowdStrike“.

Kdo to zaplatí?

Jaké budou celkové škody v leteckém průmyslu, ale i v bankovnictví, zdravotnictví a dalších sektorech, není zatím jasné. Server Sky News, který v pátek čtenáři kvůli výpadku nemohli otevřít, se zabýval tím, kdo je zaplatí. A k jednoznačnému závěru nedošel.

Slabý pokles akcií CrowdStrike (poklesly o 11 procent) podle serveru naznačuje, že se firma ze selhání nejen vzpamatuje, ale pravděpodobně také sama škody platit nebude. Důvodů pro to vidí hned několik. Prvním je složité vyčíslení škod, dalším je fakt, že pro postižené podniky nebude jednoduché dokázat, že jim škody vznikly právě kvůli IT výpadku. Konečně posledním důvodem je možné pojištění společnosti CrowdStrike.

Pasažéři leteckých společností se mají v případě zpoždění nebo zrušení letu obracet přímo na aerolinky. Ty ale mohou v tomto případě nejspíš argumentovat mimořádnými okolnostmi, které nemohly ovlivnit. Celou záležitost ještě komplikují různá pravidla pro odškodnění v zemích Evropské unie a v zámoří. Není také jisté, zda se pojistky vztahují na takovouto událost, poznamenala agentura ČTK s odvoláním na Sky News. Odškodnění tak lidé se zrušeným či zpožděným letem ani zdaleka jisté nemají.

Aktualizovali jsme o zprávu Sky News o tom, kdo by měl škody vzniklé výpadkem zaplatit.

Doporučované