Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Nejnovější čínská jaderná ponorka se potopila, tvrdí Američané

Foto: FOTOGRIN, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Čínské úřady se incident snažily utajit, ve čtvrtek o něm s odkazem na představitele americké obrany informoval deník The Wall Street Journal.

Článek

Nejnovější čínská jaderná ponorka se potopila ještě během budování na jaře tohoto roku, uvedli ve čtvrtek podle deníku Wall Street Journal vysocí představitelé amerického ministerstva obrany.

K incidentu, který se čínské úřady snažily utajit a který nebyl dříve zveřejněn, údajně došlo v loděnici poblíž Wu-chanu, kde byla ponorka třídy Čou ukotvena, na přelomu května a června. Peking informaci stále nepotvrdil.

Snímky naznačují, že plavidlo se pravděpodobně potopilo mezi květnem a červnem, uvedli američtí představitelé pro tiskové agentury AP a Reuters.

Podle nich Peking s pomocí jaderných ponorek vyvíjí politický a vojenský nátlak vůči Tchaj-wanu, samosprávnému ostrovu, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Čína tvrdí, že jejím cílem při budování armády světové úrovně je odstrašení agrese a ochrana zámořských zájmů. Mluvčí čínského velvyslanectví na žádost amerického listu o komentář okamžitě nereagoval.

Doporučované