Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Nejnovější čínská jaderná ponorka se potopila, tvrdí Američané

Foto: FOTOGRIN, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Čínské úřady se incident snažily utajit, ve čtvrtek o něm s odkazem na představitele americké obrany informoval deník The Wall Street Journal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejnovější čínská jaderná ponorka se potopila ještě během budování na jaře tohoto roku, uvedli ve čtvrtek podle deníku Wall Street Journal vysocí představitelé amerického ministerstva obrany.

K incidentu, který se čínské úřady snažily utajit a který nebyl dříve zveřejněn, údajně došlo v loděnici poblíž Wu-chanu, kde byla ponorka třídy Čou ukotvena, na přelomu května a června. Peking informaci stále nepotvrdil.

Snímky naznačují, že plavidlo se pravděpodobně potopilo mezi květnem a červnem, uvedli američtí představitelé pro tiskové agentury AP a Reuters.

Podle nich Peking s pomocí jaderných ponorek vyvíjí politický a vojenský nátlak vůči Tchaj-wanu, samosprávnému ostrovu, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Čína tvrdí, že jejím cílem při budování armády světové úrovně je odstrašení agrese a ochrana zámořských zájmů. Mluvčí čínského velvyslanectví na žádost amerického listu o komentář okamžitě nereagoval.

Doporučované