Hlavní obsah

Nejen cesta do Kremlu. Orbán zvažuje kroky i kvůli zatykači na Putina

Foto: Shutterstock.com

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Tři maďarští ministři mají na popud premiéra prověřit, jaký dopad by na Maďarsko (a jeho vládu) mělo vystoupení z Mezinárodního trestního soudu. Orbánova vláda označuje rozhodnutí soudu za politická.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Maďarský premiér Viktor Orbán požádal na konci května tři ministry, aby prošetřili důsledky případného vystoupení Maďarska z Mezinárodního trestního soudu (ICC).

První stálá instituce svého druhu s celosvětovou působností, která stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny, má aktuálně podporu 124 zemí. Rusko, stejně jako například USA, ale jurisdikci haagského tribunálu neuznává.

Maďarsko podle informací, které přinesly tamní zpravodajský web Index.hu a ještě dříve také server 24.hu, teď zvažuje, že Římský status –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ smlouvu, kterou je ICC zřízen –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vypoví.

Mezi politiky, na které se měl Orbán obrátit, má být šéf úřadu vlády Gergely Gulyás, ministr spravedlnosti Bence Tuzson a ministr odpovědný za záležitosti Evropské unie János Bóka. Po zasedání vlády koncem května jim premiér dal za úkol prověřit, jaký dopad by na jeho vládu a Maďarsko takový krok měl. A co by to udělalo se vztahy k EU.

Mezinárodní trestní soud (ICC)

  • Sídlí v nizozemském Haagu. Je to nezávislá instituce, nejde o soud OSN.
  • Za dvě desítky let své působnosti zahájil vyšetřování zločinů spáchaných ve Středoafrické republice, Konžské demokratické republice, Keni, Libyi, Pobřeží slonoviny, Ugandě, Venezuele, Gruzii, na Ukrajině a na palestinských územích.

Redakce Indexu, která svá zjištění opřela o anonymní zdroje, se obrátila na Orbánův tiskový odbor s žádostí o vyjádření. A tam informaci potvrdili.

Tisková služba premiéra v prohlášení uvedla, že ICC v uplynulém období neučinil hned v několika případech právní, ale jednoznačně politická rozhodnutí, čímž podkopal autoritu organizace“. A dále: „Maďarsko odmítá využívání mezinárodních soudů jako politického nástroje.“

O jaké konkrétní případy se mělo jednat, tisková služba nepřiblížila.

Každý zatykač, který Mezinárodní trestní soud vydá, je závazný pro všechny jeho členské státy, tedy i pro Maďarsko. Pokud by –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hypoteticky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třeba ruský prezident Vladimir Putin přijel do Budapešti, měl by tam být zatčen. Na Putina (a jeho pobočnici Marii Lvovovou-Bělovovou) vydal ICC zatykač loni v březnu kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska.

Zatím se Orbán opakovaně vypravil spíše za Putinem. V říjnu 2023 se setkali v Číně na byznysovém fóru k nové hedvábné stezce, v pátek odcestoval maďarský premiér navzdory jasnému evropskému nesouhlasu přímo do Kremlu.

„Postoje Rady EU k ruské válce proti Ukrajině vylučují oficiální kontakty mezi EU a prezidentem Putinem,“ vzkázal v prohlášení šéf unijní diplomacie Josep Borrell. A dále připomněl: „Premiér Orbán nedostal k návštěvě Moskvy žádný mandát od Rady EU.“

Doporučované